ЦРУ шпионирало Русия с 12 топ секретни бази в Украйна

Свят

Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) поддържало топ 12 секретни бази в Украйна по протежение на границата с Русия – за това пише вестник “Ню Йорк Таймс” в свое разследване, позовавайки се на американски и украински източници.

Сгушена в гъста гора, украинската военна база изглежда изоставена и разрушена, а командният ѝ център е станал на пепел – жертва на руски ракетен обстрел в началото на войната.

Но това е над земята.

Недалеч от нея дискретен проход се спуска към подземен бункер, където екипи от украински войници следят руски шпионски сателити и подслушват разговори между руски командири. На един от екраните червена линия проследяваше маршрута на дрон с експлозиви, който преминава през руската противовъздушна отбрана от точка в Централна Украйна до цел в руския град Ростов.

Подземният бункер, построен на мястото на разрушения команден център в месеците след руската инвазия, е таен център на украинската армия.

Има и още една тайна: базата е почти изцяло финансирана, а отчасти и оборудвана, от ЦРУ.

„Сто и десет процента“, казва в интервю в базата генерал Серхий Дворецки, висш командващ на разузнаването.

Разузнаването на САЩ е създало дванайсет тайни шпионски бази в Украйна близо до границата с Русия през последните осем години, като източноевропейската държава се е превърнала в един от най-важните инструменти на Вашингтон за разузнавателни операции срещу Москва.

Разузнавателното „партньорство“ е „пуснало корени преди десетилетие“ и е превърнало Украйна в един от „най-важните разузнавателни партньори на Вашингтон срещу Кремъл днес“, посочва изданието.

Според статията дори след изтеглянето на повечето американски правителствени служители от Украйна през февруари 2022 г. представители на разузнаването на САЩ са останали активни в Западна Украйна, предавайки разузнавателна информация, включително къде Русия планира да нанесе удар и какви оръжейни системи ще бъдат използвани.

„Без тях нямаше да има как да се противопоставим на руснаците“, казва Иван Баканов, бивш ръководител на вътрешното разузнаване на Украйна, СБУ, цитиран от „Ню Йорк Таймс“.

Според вестника от 2016 г. насам украинците от време на време нарушават условията за сътрудничество, поставени от Вашингтон, „организирайки убийства и други смъртоносни операции“, които Америка уж не одобрява.

Вече трета година от войната, която отне живота на стотици хиляди хора, партньорството между Вашингтон и Киев в областта на разузнаването е в основата на способността на Украйна да се защитава. C.I.A. и други американски разузнавателни агенции предоставят разузнавателна информация за целенасочени ракетни удари, проследяват движението на руските войски и подпомагат шпионските мрежи.

Но партньорството не е създадено по време на войната, нито пък Украйна е единственият бенефициент.

Съединените щати поддържат тайното разузнавателно партньорство с Украйна повече от десетилетие, а директорът на ЦРУ Уилям Бърнс на 15 февруари е направил десетото си тайно посещение в Киев в рамките на последните две години, посочва изданието.

В статията пише, че около 2016 г. ЦРУ започва да обучава елитна украинска специална част, известна като “Отделение 2245”, за прехващане на руски дронове и комуникационно оборудване, чиято цел е да се разбият системите за криптиране на Москва. От това звено тръгва кариерата и на настоящия началник на украинските служби Кирил Буданов.

ЦРУ също така е обучило и ново поколение украински шпиони, които сега работят в цяла Европа, в Русия, в Куба и навсякъде, където руснаците имат значително присъствие.

“Тези разузнавателни мрежи сега са по-важни от всякога, тъй като Русия преминава в настъпление, а Украйна все повече зависи от саботажи и ракетни удари с голям обсег, които изискват шпиони далеч зад вражеските линии. Но ако републиканците в Конгреса намалят военното финансиране на Киев, ЦРУ може да ограничи дейността си”, пише вестникът.

Източник: nytimes.com , Гласове

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *