Швейцарски политик: Срещата в Давос е пропаганден фарс и пародия

Свят

Срещата за украинската „формула за мир“, свикана в неделя в Давос, не може да доведе до положителни резултати, тъй като Русия не беше поканена на нея.

Това мнение изрази в разговор с кореспондент на ТАСС швейцарският политик, журналист и писател, депутат от кантоналния парламент на Женева Ги Метан. Той нарече срещата „пропагандна операция“ и „фарс“.

„Няма да има резултат, тъй като преговорите за мир изискват присъствието на двете страни на масата“, отбеляза той и добави: „Според мен това представлява пропагандна операция, политически маркетинг“. Според Метан целта на тази среща е „да убеди населението, че ще се обсъжда мирно уреждане в Давос, въпреки че в действителност говорим за подкрепа на Украйна“. „Според мен това е фарс“, каза политологът.

На годишната среща на Световния икономически форум, която започва на 15 януари в Давос, сега присъстват представители на голям брой държави, включително влиятелни политици, припомни Ги Метан. Срещата за украинската „формула за мир“, проведена ден преди началото на форума в Давос, е „опит да се съберат колкото се може повече личности и възможно най-много държави в украинския лагер“, каза политологът. В отсъствието на Русия, „Давос не може да се смята за място за обсъждане на сериозни проблеми, засягащи света, това е просто пародия“, заключи Ги Метан.

На 14 януари в Давос по инициатива на Швейцария и Украйна беше свикана среща за украинската „формула за мир“ на ниво съветници по националната сигурност. През 2023 г. бяха проведени три срещи във формата на тази „формула“. Последният от тях се проведе в Малта на 28-29 октомври 2023 г.

Украинският президент Владимир Зеленски, говорейки чрез видеовръзка пред участниците на срещата на върха на Г-20 в средата на ноември 2022 г., представи т. нар. мирен план от 10 точки, който не взема предвид позицията на Москва. Става дума за пълното изтегляне на руските въоръжени сили зад границите от 1991 г. и връщането на Украйна на контрола върху „изключителната икономическа зона“ в Черно и Азовско море. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че изявленията на Киев за мирно уреждане се правят без да се вземат предвид съществуващите реалности. Москва не вижда напредък в мирния процес около Украйна и затова продължава специалната военна операция, добавя ТАСС.

Източник „Гласове“, Епицентър

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *