Шенген през крив макарон, въпреки блюдолизничеството на нашите депутати: ЕС ни отдели от Румъния за гласуването!

България отблизо

Отделиха ни от Румъния за Шенген, съобщи bTV. По този начин се оправдаха опасенията, че Нидерландия ще поиска официално разделянето на България и Румъния при гласуването, което ще реши кои от трите държави, заедно с Хърватия, ще се присъедини към Шенгенското пространство. 

 

Припомняме, че по-рано днес Народното събрание прие декларация за присъединяването на България към Шенгенското пространство. В документа се подчертава, че страната ни е изпълнила изискванията още през 2011 г. и това е потвърдено от много международни институции.

Настоява се България да стане част от Шенген през 2023 г. Българските депутати призовават колегите си от страните-членки на ЕС да подкрепят страната ни.

Декларацията беше подкрепена единодушно от ГЕРБ-СДС, „БСП за България“, ДПС и „Български възход“. Против гласуваха от „Възраждане“, а „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ не бяха в залата и не гласуваха.

Още в сряда Европейската комисия (ЕК) призова Съвета на Европейския съюз да вземе необходимите решения без допълнително забавяне, за да позволи на България, Румъния и Хърватия да участват пълноценно в Шенгенското пространство.

Това обаче едва ли ще се осъществи, защото някой е казал на Нидерландия, че България не трябва да е в Шенген. Всъщност от Шенген печелят само търговците, а обикновените граждани при тази скъпотия ще гледат отстрани и ще подсмърчат.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *