Си Дзинпин нахока канадския премиер на срещата на Г-20 в Бали! И видео!

Свят

Китайският лидер Си Дзинпин нахока Джъстин Трюдо, след като канадският премиер издаде подробности от срещата между двамата, дни след разговорите им на срещата на Г-20 в Бали.

Президентът Си каза на канадския премиер чрез преводача си, че това е неуместно и го обвини в липса на „искреност“.

Той вероятно е имал предвид съобщенията, че Трюдо е говорил пред журналисти за предполагаем китайски шпионаж и намеса в канадските избори. Разговорите, които се проведоха при закрити врати, бяха първите за двамата от години.

На кадрите, заснети от журналисти на вече приключилата среща на световните лидери, президентът Си и Трюдо стоят близо един до друг и разговарят чрез преводач.

„Всичко, което обсъждахме, изтече във вестниците и това е неуместно“, казва китайският лидер на Трюдо на мандарин. Си Дзинпин е възмутен от действията на канадския премиер и го показва в прав текст. Припомняме, че по протокол, изявленията на лидерите след среща при закрити врати първо се разменят помежду им, а ако не се постигне съгласие по текста всеки представя свой вариант, но след като е вече запознат с варианта на другата страна, за да има възможност да се защити, ако е необходимо.

Канадският премиер отговоря с отдавна заучените фрази, като казва, че „в Канада вярвали в свободния, открит и откровен диалог и щели да продължат да го правят.“

Но канадският премиер не каза защо, след като вярва открития диалог, е провел  среща със Си Дзинпин при закрити врати и без присъствието на журналисти. Не каза и защо говори зад гърба на китайския ръководител като разкрива единствено своята гледна точка.

Затова с един замах, преди Трюдо да успее да завърши думите си, президентът Си прекъсва колегата си и го моли първо да „създаде условията за открит диалог и щом иска да го разгласява да извика журналисти на самата среща.“ Накрая Си Дзинпин стиска ръката на Трюдо и го оставя в необрано лозе като се отдалечава.

Краткият, но показателен обмен подчертава напрежението между Китай и Канада, както и между Китай и САЩ, което в последно време се увеличава, заради намесата на атлантиците в отношенията на Китай с Тайван.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *