Шествия в София и големите градове: България – зона на мира! Ние не стреляме срещу братя! И Видео

България отблизо

Протест под мотото „България – зона на мира“ и срещу участието на страната ни във войната в Украйна, се проведе в неделя следобед в София и още няколко големи градове на страната.

Шествия едновременно се състояха в Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Силистра, Казанлък, Шумен и Търговище.

Организаторите обявиха, че излизат на шествието за мир, защото „България не дава синовете си“.

„България е зона на мира, тя не участва нито с хора, нито с оръжие, санкции, боеприпаси или резервни части в никоя война! България иска мир между братските нам народи и, на първо място, край на ескалацията на войната. Българската земя е площадка за мирни преговори, а не за ракети; българите са миротворци, а не пушечно месо!“, казват те във възванието си в социалната мрежа.

Като инициатори на похода за мир са посочени граждани, както и от „Български национален съвет за мир“, „Свободна и мирна България“, НСС „Св. Георги Победоносец“, Обединение 29 – политически партии и лидери не присъстват сред тях.

В София хората, организирани през социалната мрежа и без участието на политици, потеглиха от пилоните на НДК и стигнаха до жълтите павета пред Министерския съвет, като развяваха български и руски знамена, както и Самарското знаме.

 

Снимка: Фейсбук, група „Свободна и мирна България“

Хората се притесняват да не бъдат изпращани български войници при ескалация на конфликта.

„Който си играе на война между НАТО и Русия, си играе на Трета световна война“, каза по мегафона пред Министерски съвет един от ораторите на протеста – ядреният физик Христо Лавчиев. Думите му бяха посрещнати със скандиране „НАТО вън“.

 

Снимка: Фейсбук, група „Свободна и мирна България“

Пред президентската институция събралите се граждани се помолиха за мир. Те издигнаха лозунги с надписи: „България зона на мира – Ние не стреляме срещу братя!“

 

Снимка: Фейсбук, група „Свободна и мирна България“

„Ние сме дошли тук, за да искаме мир, мирът е най-хубавата дума“, каза участник в протеста, цитиран от БТА.

Шествието „България – зона на мира“ се отправи към парламента и се очаква да приключи при Орлов мост.

Шествието във Варна бе съпътствано от полиция, униформени и полицейски коли имаше и на останалите места в страната, където се проведоха демонстрации. Организаторите твърдят по техни данни, че в протеста са се включили около 10 000 души в цялата страна.

 

Видеото тук
Източници: БНР, dnes.dir.bg, Гласове

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *