Шефът на научните изследвания в ЕС хвърли оставка, заради нежеланието на Брюксел да се бори с коронавируса!

Свят

Ръководителят на Европейския съвет за научни изследвания, най-добрият учен в ЕС, подаде оставка, след като не успя да убеди Брюксел да създаде мащабна научна програма за борба с коронавируса.

Професор Мауро Ферари, който на 1 януари започна четиригодишен мандат като лидер на водещата европейска научна институция, хвърли оставката си.

Бях изключително разочарован от европейския отговор на Covid-19„, каза той в изявление пред „Файненшъл таймс“. „Пристигнах в Брюксел като горещ привърженик на ЕС но кризата с Covid-19 промени изцяло моите възгледи, въпреки че идеалите за международно сътрудничество продължавам да подкрепям с ентусиазъм.“

Eвропейският научен съвет, създаден през 2007 г. за финансиране на най-добрите учени в ЕС, се превърна в една от най-престижните агенции за финансиране в света с бюджет от около 2 милиарда евро годишно.

Проф. Ферари, който е един от пионерите в наномедицината, заяви, че разривът му с Европейската комисия започнал в началото на март, „тъй като станало ясно, че пандемията ще бъде трагедия с евентуални безпрецедентни размери“.

Той коментира, че тогава е предложил да се създаде специална програма за борба с Covid-19. „Мислех, че в момент като този най-добрите учени в света трябва да бъдат снабдени с ресурси и възможности за борба с пандемията, с нови лекарства, нови ваксини, нови диагностични инструменти, нови динамични поведенчески подходи, основани на науката, които да заменят често импровизираните интуитивни действия на политическите лидери“, каза той.

Но Научният съвет на ERC, неговият управителен орган, единодушно отхвърли идеята, каза той, с мотива, че задачата му позволява само да финансира изследвания „отдолу нагоре“, предложени от учени, а не по-големи програми „отгоре надолу“ с цели определени от лидерите на ЕС

„Аз твърдя, че това не е моментът научното управление да се тревожи прекомерно за тънкостите на разликите между изследванията „отдолу нагоре“ спрямо „отгоре надолу“, каза проф. Ферари, който прекара голяма част от кариерата си като водещ изследовател на рак в САЩ.

Говорителят на комисията лицемерно изразил благодарност за работата на проф. Ферари и съжаление за оставката „на този ранен етап от мандата му“.

Комисията се готвела да състави комисия за търсене на негов заместник възможно най-скоро.

Представители на ЕС заявиха, че други членове на Научния съвет не са съгласни с идеята на проф. Ферари да съсредоточи органа върху краткосрочната пандемична реакция, като твърдят, че други структури на ЕС са в по-добра позиция да направят това.

Комисията, макар и без проф. Ферари, все пак се опита да предложи решение за справяне с коронавируса, но съвсем безуспешно, пише информационната агенция news.bg.

Tagged

1 thought on “Шефът на научните изследвания в ЕС хвърли оставка, заради нежеланието на Брюксел да се бори с коронавируса!

  1. И какви са размерите на епидемията ? Сравнени със Свинския грип , тези са нищожни ! Правилно се е разкарал от там ! Щото е в комбина с привържениците на всяването на ФАЛШИВА ПАНИКА !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *