Шефът на Пирогов: Яко ще се мре! Проф. Кантарджиев: Народът не се научи на дисциплина!

България отблизо

Директорът на на „Пирогов“ проф. Асен Балтов пусна гневен пост в социалната мрежа заради рекордния брой от 132 заразени и 6 починали от коронавирус в последното денонощие. 

„Спазвайте трите Д-та – Дисциплина, Дистанция и Дезинфекция! Иначе наистина “яко ще се мре”!!!, написа той във Фейсбук.   Както вече стана ясно, в момента в България има няколко огнища на заразата. В София-град и област са най-много, като само в Самоков има цели 25 заболели. В Кюстендил, Пазарджик и Пловдив също има огнища. Много специалисти вече говорят, че може пак да се наложи затягане на мерките, защото охлабването е довело до този бум.

Може би прекалено много разчитахме на някакво съзнание у хората. За три месеца мисля, че трябваше да се понаучат да не се събират на закрито, да не се контактува много близко. Това каза пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, коментирайки рекордния брой случаи на новозаразени, които наблюдаваме през последните дни.

Той даде пример със Северна Македония, където в момента има полицейски час.

„В последната седмица се случи нещо с индекса на предаване. Сега той е по-висок – 1,4. Тоест 10 души заразяват 14. Неприятни клъстери имаме в Самоков, Кюстендил, Смолян. Това, което ни плашеше миналата седмица, бяха случаите в Плевенско. За щастие, нещата там са под контрол, съвсем малко са новите случаи”, поясни той. Проф. Кантарджиев изрази съжаление, че нещата ще са така. „Още веднъж моля като лекар: хора, не се събирайте, използвайте да сте на открито, задължително в градския транспорт да сте с маски. В магазина също е препоръчително. Не се събирайте в моловете, времето навън е прекрасно!”, призова той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *