Шефът на руския Генщаб: действията на НАТО няма да останат без последствия

Свят

В реч пред чуждестранни военни аташета в Москва днес генерал Валерий Герасимов, началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили, определи разширяването на НАТО на изток като риск за баланса на силите в Европа. А това няма да остане без последствия, предадоха ДПА и БТА.

„Европейският континент се превърна в арена на конфликт между Запада и Русия в политиката и икономиката“, каза Герасимов, който е и руски заместник-министър на отбраната.

Като примери той посочи ходовете на Швеция и Финландия за присъединяване към западния алианс и увеличаването на силите на НАТО, разположени в Източна Европа, Балтийския регион и Черно море.

Конфликтът между Запада и Русия може да се задълбочи в бъдеще, каза генералът, цитиран от агенция Интерфакс. Предишните мерки за укрепване на доверието за сигурността в Европа губят смисъла си, но Москва все още се придържа към правилата. Само че времето на правилата бързо изтича по вина на Запада. Нека знаят, че ако се наложи, ще защитим твърдо и решително нашите национални интереси, заяви Герасимов.

Той допълни, че в отговор на неадекватните действия на НАТО, може да се наложи Русия да предприеме мерки, които хич няма да се харесат на Запада.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *