Военен експерт разкри какво е направил Путин с референдумите и частичната мобилизация!

Свят

По същество, това, което направи Путин, е нещо което се очакваше и можеше да се очаква, но Западът не разбира в каква ситуация живее и затова живее в свой измислен свят.

А Путин направи две неща. Първо, беше сложен край на неопределеността и той заяви, че практически всяка земя, всяка от петте земи на територията на Украйна, ако броим и Крим, които бяха освободени от майданския режим, ще се върне в Русия, ще бъде част от Русия. На този етап това се случи по повод Донецк и Луганск, и по повод Херсонска и Запорожка области. Утре ще бъде на друго място, което ще бъде освободено.

Това каза военнополитическия експерт и бивш началник на израелските специални служби Яков Кедми.

Това е първо. Тоест, границата на Русия се премести на Запад и къде ще се установи, един Господ знае. Едва ли ще надхвърли границите на Съветския съюз, но къде в границите на Съветския съюз тя ще се установи, или на територията на бивша Съветска Украйна, предстои да видим.

Второ, с тези актове той взе под защитата на Русия всеки метър от тази земя, включително от обстрела на украинската артилерия и ракети по тези територии, тоест донецката и луганската и която си изберете. Сега отговорът на подобни действия ще бъде като отговор на сериозен обстрел по руски територии и ще бъде напълно различен. Как ще реагират на това на Запад, не зная.

Второ, указът за частична мобилизация. Днес най-сетне през зъби всички на Запад признаха, че Русия проведе всички военни действия при превъзходство на украинската армия, тоест настъпателните операции се провеждаха от Русия срещу превъзхождащи я сили. В определени етапи това постигаше своите цели, макар армията да казваше, че силите са недостатъчни. Беше взето решение за преминаване към трети етап, а третият етап ще започне след 1 октомври

– А кога започна вторият етап?

– Той започна преди около четири месеца, когато започна настъплението към Донбас. Вторият етап си постави за цел унищожаването на украинската армия и на първо място техниката на украинската армия и тази задача се проведе успешно, понеже почти цялата техника на украинската армия – танкове и оръдия бивше съветско производство на украинската армия са почти унищожени. И тогава се случи неочакваният момент, когато НАТО започна да доставя на Украйна свои видове оръжия – по-ограничени, по-съвременни, тези видове въоръжение трябваше да компенсират загубата на бившето съветско оръжие.

Всичко това се съпровождаше от пълната и окончателна подкрепа от всички системи за военно разузнаване на НАТО – около 70 спътници на НАТО работят за украинската армия, система за електронно разузнаване, система за откриване и целеуказване, защото част от артилерията, която беше доставена от НАТО изисква целеуказване след спътниково разузнаване или самолети за електронно разузнаване. И с тези целеуказания се занимават офицерите на НАТО, които се намират в Полша, както и 150 офицери на НАТО, намиращи се в Киев. Оценявайки цялата тази ситуация и оценявайки протежението на фронта, който днес е 1000 километра, а с влизането на двете републики и двете области в Русия протежението на руската граница се увеличава до 1400 километра,  беше решено да се проведе частична мобилизация.

Смисълът на тази мобилизация си остава същият, както и преди – воюват само военнослужещи на договор, не воюват наборници, не воюват хора, които са били мобилизирани в армията като войници от запаса. Само срочнослужещи. За да може от една страна да се освободи част от войските на сухопътните срочнослужещи, които са заети с поддържането на реда на новите територии или се намират в резерв на небойни позиции, в случай на изостряне на военните действия с НАТО извън пределите на украинската територия, армията помоли да се мобилизират 300 000 души.

Нито един от тях няма да отива на фронта.

Всички те трябва поетапно да заменят тиловите части или частите по обслужването, които се намират на втора-трета линия. Ще продължат да воюват, както и до сега, само срочнослужещите. Само количеството им може да бъде увеличено, за да могат да се занимават с непосредствено бойни задачи, а не с поддържане на реда и с какво ли още не, както досега, в Донецка и Луганска области, както и в Херсонска и Запорожка. В този смисъл, мобилизират само хора, които през последните три години са служили в армията, които са подписали при приключване на служабата си съгласие да бъдат в активния военен резерв и които притежават тези умения. Въпреки всички истерии и викове, никой на никого не раздава повиквателни на улицата, никой няма право да раздава повиквателни по улиците.

Непосредствено се обръщат към тези, които са в резерва, и никой не се кани да използва, така наречените госуслуги за призоваване. Така че всичко, което се говори за това, имаше съобщения, че залавяли демонстранти и им връчвали повиквателни, това е мръсна нагла лъжа, която няма никакво отношение към действителността. По този начин, да, мобилизират в Украйна, но няма такава мобилизация в Русия. При това, тази мобилизация не е за фронта, а смяна на частите, които могат да отидат на фронта.

За да не се отдалечаваме много от темата за мобилизацията – 300 000 мобилизирани от 25 милиона военно повинни, според Вас това достатъчно количество ли е за изпълнение на задачите, които бяха съобщени като задачи на специалната военна операция и ще успеят ли да проведат мобилизацията преди обявеното от Зеленски поредно контранастъпление, още повече че постоянно пристигат съобщения, че тече активно прехвърляне на резерви на ВСУ в района на бойните действия?

Първо, тези 300 хиляди са поискани от Генералния щаб на Русия. Те знаят защо са ги посикали, за своите цели и своите бойни задачи и за всичко, което е необходимо. Кой съм аз да казвам дали това е достатъчно, или не. Не зная какви цели си е поставил руския Генерален щаб, не зная защо са поискали 300 хиляди, а не 200 или 400. Трябва да се вземат военни, готови за операция и да се приведат в съответствие с нуждите на плана, в това число мобилизация на военни сили и състави. Поискали са 300 хиляди, така че всички, които се опитват да разсъждават по тази тема, се занимават с нещо, което не им е работа, не знаят и не разбират за какво говорят. Не обичам да говоря за неща, които не зная и не разбирам. Ако Генералният щаб е посикал 300 хиляди, значи смята, че 300 хиляди са достатъчни за успешното завършване на операцията.

По отношение на това, че Украйна хвърля резервите си – не, Украйна няма резерви. Украйна няма резерви на Украйна не й стигат нито танкове, нито артилерия, нито бронетранспортьори, даже за войските, които има. И няма откъде да ги получи. Просто на практика няма. Такива резерви Украйна няма. Те се опитват някак да маневрират с неголемите сили, които имат, за да се опитат да създадат още някакъв натиск, или някакво настъпление. Първото настъпление завърши с неуспех, защото не беше настъпление, а по-скоро беше контраатака. И за разлика от пропагандаторите на Запада, за това говорят сериозни и американски, и британски, и немски генерали, а не политици. Те са били участници в оперативна цел и тя не е била достигната.

Да, имаше неголямо напредване, но нищо повече. Да постигнеш придвижване в участък, където имаш осемкратно превъзходство на силите, е възможно понякога, за неголямо разстояние. Те нямаха сили да се възползват от това напредване и да насочат това за развиване на успех. И те си останаха там. Ако сега се опитват да изчегъртат или са изчегъртали сили за контранастъпление, нека опитат.

В крайна сметка руската армия се готви при това контранастъпление да унищожи по-голямата част от украинските войски, а след това ще започнат своите настъпления, по направленията, които ще имат. Количеството и качеството на войските на линията на съприкосновение в полза на Русия днес е много по-голямо, отколкото беше преди. Количеството авиация и бойни установки и фронтовата авиация е много повече. Количеството и качеството на безпилотниците, преди всичко ударни, се увеличи. Но изглежда украинската войска ще опита още веднъж настъпление.

При първия опит за настъпление те загубиха огромно количество жива сила.

Искам да напомня резултатите, които бяха огласени от Шойгу и никой на Запад не каза нищо, защото се стесняват. Украинската армия загуби повече от 60 хиляди убити и повече от 50 хиляди ранени, което е повече от 100 хиляди души. И тъй като медицинската служба на украинската армия беше организирана изключително лошо, по-голямата част от ранените не се върнаха от фронта.

С други думи, повече от 100 хиляди украински войници и офицери, от най-подготвените, бяха избити от армията. Повечето им части са унищожени, а останалите са небоеспособни. Тоест, половината от украинската армия беше унищожена и това само за четири месеца, защото унищожението на украинската армия не е седем месеца, а започна едва от втория етап, когато тази цел беше поставена – през последните четири месеца украинската армия загуби половината си състав. Така че, сега те са мобилизирали 300 хиляди души, но те нямат достатъчно нито танкове, нито боеприпаси, нито бронетранспортьори и това ги лишава от възможност да продължават военните действия дори на това ниво, на което са се водили в течение на тези четири месеца. А руската военна групировка рязко се усили, така че ще видим до какво ще доведе това в близките три-четири месеца.

– Много експерти обръщат внимание на това, че в обръщението си от 2014 година Путин използва думата Новорусия. Струва ли си да се придава на това някакво особено значение точно сега?

– Путин много точно използва думите и не говори нищо случайно. Ако той е използвал понятието Новорусия, значи то има значение за него, значи за Русия има значение Новорусия, тоест всички тези земи, които бяха присъединени към руската държава от Турция и през цялата рускоезична Украйна – включват Одеска област, включват Криви рог, включват Днепропетровск. Ако Новорусия е оперативна цел на Русия в третия етап, то едва ли нещо ще остане от Украйна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *