Шок! Васил Божков се връща в България и се предава на полицията

България отблизо

Васил Божков се прибира в България. Това съобщи той в личния си фейсбук профил и пусна снимка от самолет.

„Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30. #БъдетеЗдрави“, написа той.

 

Той ще пътува с частния си самолет.

Припомняме, Божков живее в Дубай вече трета година и е с повдигнати 19 обвинения. Последното е за ръководене на „наказателна бригада“. Бизнесменът е привлечен към наказателна отговорност още и за ръководене на организирана престъпна група с участието на още трима души, подбудителство към убийство на четирима човека, принуда и опит на изнасилване на жена, съобщи специализираната прокуратура.

Към обвиненията му се добавят и неплащане на такси от хазарт, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба, търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред.

Васил Божков ще бъде арестуван, ако кацне на летище София. Пред БЛИЦ от СГП уточниха, че ако в действителност той се върне, Гранична полиция би следвало да го задържи, с оглед на това, че лицето е обявено за издирване.

„Спрямо Божков има наложена мярка за задържане за срок до 72 часа. След установяването на лицето, органите на МВР следва да го предадат на представители на досъдебното производство, а именно – следователи, които да му предявят постановления в качеството му на обвиняем по три броя наказателни дела.

 

Лицето следва да бъде разпитано в качеството му на обвиняем, като след това наблюдаващите прокурори ще преценят дали да внесат искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, която следва да се определи от съда“, посочиха още от държавното обвинение.

В същото време вътрешният министър също коментира новината.

„МВР е запознато и ще изпълни задълженията си по закон“. Това заяви пред медиите в Бургас Калин Стоянов – министър на вътрешните работи по време на церемонията по откриване на паметната плоча на двамата полицаи, загинали при гонка с мигранти.

 

„Това означава, че ще бъде посрещнат и ние ще направим това, което се изисква от нас като Министерство на вътрешните работи. Когато пристигне се очаква да бъде приведен при прокурор, където да му бъде наложена мярка за неотклонение“, беше категоричен Стоянов.

Проверка показва, че вече се изпълнява полет от Дубай за София, като очаквано време за кацане е 15:15 часа.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *