петък, април 26, 2024
Начало > България отблизо > Шок: Социолози оставиха Слави Трифонов извън парламента!

Шок: Социолози оставиха Слави Трифонов извън парламента!

България отблизо

35% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция „Барометър“.

БСП остава втора политическа сила с 28,2%. Третата позиция е оспорвана от ДПС и „Обединени патриоти“ с по 11% одобрение. Евентуалната партия на Слави Трифонов остава извън парламента, подкрепена от 3,6% от анкетираните, а Демократична България може да разчита на 3,2%.

Припомняме, че според миналогодишното проучване на социологическа агенция „Барометър“, 1,7% биха гласували за партията на Слави Трифонов. Водещи партии остават ГЕРБ и БСП.

В миналогодишното изследване на „Алфа Рисърч“ е представено, че в електорален план ГЕРБ (21.7%) запазва предимство от около три и половина пункта пред БСП (18.2%). Респективно, лидерът на управляващите Бойко Борисов (29.6%) продължава да е със значимо по-високо доверие от лидера на опозицията Корнелия Нинова (20.8%).

Новоучредената (макар и все още нерегистрирана) партия на Слави Трифонов има потенциалната подкрепа на 8.6% от избирателите и конкурира ДПС (7.8%) за третото място.

Социологическа агенция „Барометър“ направи и запитване свързано с това дали българите са доволни от финансовото си положение и икономическото развитие на страната.

В първата анкета, свързана с личните доходи 59,7%, че не са доволни от доходите си, а само 34,7% са отговорили с „да“.

И при сегашното, проучване удовлетворени от собствените си доходи са 34,7%, а 59,7% ги оценяват като крайно недостатъчни. Относително малък е делът на анкетираните, които нямат мнение или им е трудно да преценят позицията си по този въпрос – 5,6%.

В първите седмици на новата година „Барометър България“ поиска оценката на анкетираните за икономическото развитие на страната. Преобладаващата част от респондентите оценяват положително икономическата обстановка в страната, макар че не биха се отказали от увеличение на личните си приходи.

На противоположно мнение са 35,7%, според които икономическата ситуация в България е негативна, а 10% не могат да преценят./Източник news.bg/

Получава се един парадокс в изследването на Барометър България, според което 60% не са доволни от доходите си, но оценяват икономическата обстановка в страната като добра. Това означава, че или хората не са разбрали за какво става въпрос, или социолозите грешат.

Понеже, ако имаше икономическо развитие в страната и икономическата ситуация беше добра, нямаше да се чудим защо няма вода, защо правителството продължава да взема заеми, защо не може да направи поне 300 лева минималната пенсия, защо цената на липсващата вода се увеличава…И един куп още такива въпроси.

Но ние знаем какво е социологията в България. И на кого слугува.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *