Щабът обяви втори пик на коронавируса и внезапно… разхлаби мерките. В магазините без маски! На какво да вярваме?

България отблизо

Членът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса доц. Ангел Кунчев обясни кои мерки срещу COVID-19 остават и кои ще отпаднат. 

„Маските ще останат задължителни само за обществения транспорт. Отпада като задължителен характер носенето на маски в магазините, но остава горещо препоръчително“, разкри той като поясни, че това днес ще бъде разписано в нова заповед на здравния министър. Главният държавен здравен инспектор коментира и темата с диспута, на който бе поканен Националния оперативен щаб. доц. Ангел Кунчев не смята да приеме поканата и не смята, че някой от останалите членове на щаба ще я приеме.  Доц. Кунчев добави, че е получавал заплашителни SMS от страна на „тези колеги“, които са били пълни с ругатни. Той отказа да отговори от кого е получавал тези заплахи, тъй като е колегиален и допълни, че такива заплахи е получавал и проф. Венцислав Мутафчийски, което е непочтено.

Припомняме, че дебат на тема „Коронавирус“ с участието на Националния оперативен щаб поискаха някои от основните критици на структурата, начело с доц. Мангъров, чрез отворено писмо, изпратено и до медиите. Доц. Кунчев каза, че на диспут няма да ходят и разкри, че той и ген. Мутафчийски са получавал и гнусни и заплашителни SMS-и с ругатни от някои от тези критици. „Много по-опасна беше ситуацията през април, сега когато случаите са концентрирани на 4-5 места, ние можем бързо да се намесим“, уточни Кунчев.  Членът на Националния оперативен щаб подчерта, че ще се справим с инфекцията от коронавирус, но колко бързо и ефективно, зависи от нас.

Решението да сме без маски в магазините идва на фона на рекордния брой новорегистрирани случаи в България – 104.

Веднага полетяха въпроси защо се прави това точно днес, нормално ли е, логично ли е?

Версиите са две.

Или цифрите са други, или се опитваме да спасим туристическия сезон, който май е на път да се провали.

А може да има и трета…

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *