Ще ни се размине ли еврото? Вижте кой бие отбой

България отблизо
България ще разбере дали приема еврото от 1 януари 2025 година през идния месец юни. Това стана ясно от думите на подуправителя на БНБ Андрей Гюров.

„Конвергентия доклад, който очакваме от Европейската комисия и Европейската централна банка, трябва да излезе към средата на следващата година. През юни ние ще знаем дали изпълняваме критериите за присъединяване към еврозоната“, заяви Андрей Гюров, който е бивш депутат от ПП-ДБ в ефира на NOVA.

 

На критиките към Българката народна банка, свързани с това, че не се старае да обясни защо еврото е важно, той отговори:

 

„Ние се учим от практиката и от опита на страните, които вече са въвели еврото. В началото на 2023 г. имаше едно забавяне на процеса, защото нямаше редовно правителство“, каза Гюров.

 

Подуправителят на БНБ подчерта, че сега е  актуализиран Прана за въвеждане на еврото, като в него е заложена широкомащабна информационна кампания.

 

„Цените в лева и евро трябва да започнат да се появяват един месец след получаването на становищата на ЕК – около юли следващата година”, обяви той.

 

До края на 2025 година двете цени ще бъдат видими, допълни Гюров.

 

„Така хората ще могат да сравняват и да взимат своите решения. По график, до един месец след въвеждането на еврото ще можем да плащаме в лева. След началото на февруари – само в евро“, поясни още той.

 

БНБ, определени пощенски клонове и банките ще обменят българския лев без такси:

 

„През търговска банка или пощенски клон – това ще е възможно до края на 2025 г. БНБ ще обменя българския лев неограничено“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *