Ще скочи ли горивото над 4 лева след спирането на руския суров петрол?

България отблизо

Депутатите приеха рафинерията „Лукойл Нефтохим“ в Бургас да работи без руски петрол от септември 2024 г. Промените са част от второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия в Украйна.

Вносители са шефовете на сглобката:  Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Ивайло Мирчев.

В контекста на дебатите депутатът от БСП Румен Гечев заяви, че не се наказва Русия, а българските потребители с крайната цена на горивото. Какво ще стане, ако утре посланикът на Азербайджан нареди да е по-скъп с 5 или 10 лева? После, Лукойл трябва да променя процеса на рафиниране, за да го пригоди към новите видове петрол. Което означава пръскане на нови милиони, които ще излязат пак от джоба на българите.  Прилага се наказание за българските потребители, а не за Русия, изтъкна Гечев. Той видя и отваряне на вратата за рекет върху „Лукойл Нефтохим“ Бургас.

Но въпросът не е само в това. Става дума за фактът, „е сглобката унищожава българската енергетика, понеже Тецовете в Маришкия басейн дават 46% от тока в България. Тези мощности ще започнат постепенно да се затварят, но няма да има с какво да се заменят, защото ни спряха и АЕЦ „Белене“. И един ден – много по-рано от 2038г. ще се окажем хем на режим на тока, хем на непоносимо високи цени.

Това ни готви сглобката.

Климент Шопов от „Възраждане“ пък посочи, че се спира само суровия нефт, който пристига директно от Русия, а ако е от Гърция например, може да се промуши, но вече с много по-висока цена, макар че и той е от Русия.

Христо Проданов пък от БСП попита защо само руските продукти ще се таксуват с допълнителна такса. Цената, която няма да е справедлива и таксата, която ще се начислява, ще е от българския народ. Водещото на сглобката не е интересът на българските граждани, а интересът на украинската държава и на посолството, което крепи сглобката, посочи Проданов. Той се надява, че гражданите виждат какво се случва в парламента, виждат действията на правителството и на местните избори да ще ги накажат подобаващо.

Борислав Гуцанов от БСП недоумява дали на властта не ѝ е неудобно такива законопроекти да бъдат вкарвани в Народното събрание. Той пита още дали сглобката защитава интересите на България или интересите на чужди държави, съчетани с интересите на сглобката. Кое от двете правите, запита Гуцанов. Кирил Петков и Асен Василев еднолично спряха плащанията към „Газпром“, напомни той и запита дали някого е търсил отговорност на Петков и Василев. ТЕЦ-овете и предната кражба, която искате да направите, докъде докараха българската енергетика, продължи отново да пита Гуцанов.

Според него със законопроекта ще се увеличи контрабандата на суров петрол. След като се налагат тези санкции към OMV, които също работят с руски суров петрол, ще има ли санкции, ядоса се Гуцанов, според когото България плаща най-скъпата газ в Европа. Това, което внасяме е отново руска газ, но през посредници, изтъкна социалистът.

Той е на мнение, че властта се опитва да прави рекет. Цената на бензина и на дизела колко станаха с вашите решения за няколко седмици, с колко скочиха или за вас няма значение като отидете да напълните резервоара на колата. С вашите действия цената на горивото ще надхвърли 4 лева, обърна се Гуцанов към управляващите. Той настоя за оставки, защото по думите му властта била опасна за хората.

Иван Йорданов от ПП/ДБ заяви, че БСП само плаши хората, а цената на горивото няма да скочи на 4-5 лева. Той запита още как се прави контрабанда на газ и призова още веднъж социалистите да не лъжат от трибуната на Партийния дом.

Ивайло Мирчев от ПП/ДБ пък нападна Гуцанов, че като някаква оплаквачка защитава „Лукойл“ и Русия.

Борислав Гуцанов пък отговори на Мирчев, че частни компании натискат правителството и държавата по-бързо да мине законопроектът и да се ограничат руските енергийни ресурси. Горивото, което идва от Гърция това значи ли, че тя има собствена газ или идва от Русия? А синьото гориво от Азербайджан какво му е съотношението – 50% руски газ и 50% азербайджански, посочи още Гуцанов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *