Легенда в ЧВК „Вагнер“ поема командването на военната компания по заповед на Путин

Свят

Руският президент Владимир Путин се срещна с един от най-високопоставените бивши командири от частната военна компания „Вагнер“, полк Андрей Трошев, който беше истинският военен ръководител на групировката, а Пригожин се занимаваше с финансирането и беше лицето на тази бойна група. Путин и Трошев разговаряха за това как доброволчески части могат да се бият в Украйна, предаде Ройтерс. 

„На последната среща говорихме за това, че ще сформирате доброволчески части, които могат да изпълняват различни бойни задачи, разбира се, преди всичко в зоната на специалната военна операция“, обърна се Путин към полк Андрей Трошев, съобщава ТАСС.

Путин припомни, че самият Трошев „повече от година е воювал в тази групировка и е истинска легенда в нейното командване“. „Вие знаете какво е това, как се прави, знаете за въпросите, които трябва да бъдат решени предварително, за да може бойната работа да протече по най-добрия и успешен начин“, добави руският лидер.

От Кремъл потвърдиха, че Путин се е срещнал снощи с Трошев, който е известен с псевдонима си „Седой“ („Сивокосия“). На срещата е присъствал и руският заместник-министърът на отбраната Юнус-Бек Евкуров.

Руският президент заяви, че иска да обсъди социалната подкрепа за участниците в боевете, като подчерта, че социалните гаранции трябва да бъдат еднакви за всички, показва изявлението, публикувано на сайта на Кремъл. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред информационната агенция РИА, че Трошев работи в руското министерството на отбраната.

Получил множество награди като ветеран от руските войни в Афганистан и Чечения, Трошев е родом от Санкт Петербург, роден град и на самия Путин. Той се е сражавал в Афганистан по време на продължилата десетилетие война на СССР. След разпадането на Съветския съюз служи в Северен Кавказ в руската армия, а след това в СОБР – подразделение на специалните сили за бързо реагиране към руското вътрешно министерство. Той е бивш командир на това подразделение.

За службата си в Афганистан Трошев е награждаван два пъти с орден „Червена звезда“. През 2016 г. е награден с най-високия руски медал „Герой на Русия“ за щурма на сирийския град Палмира, където се сблъсква с бойци на „Ислямска държава“, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА, ТАСС

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *