Юрий Борисов: Искаха от мен информация за ген. Леонид Решетников!

България отблизо

„Постоянно се опитваха да изкопчат информация за генерал Леонид Решетников, с когото аз съм в приятелски взаимоотношения. Тикаха ме към това, че той иска да влияе на политиката в България. Десет пъти ме попитаха дали ние, като русофили, работим за някого в политиката”.

Това разказва секретарят на движение „Русофили” Юрий Борисов пред bTV веднага след освобождаването си.

По думите му, последният му разговор с Решетников е бил на тема православие и се е състоял преди повече от година. А що се отнася до политическата обвързаност на „Русофили”, той отбелязва, че в ръководството на движението има членове на „Атака”, ГЕРБ, СДС и БСП.

Самият генерал Леонид Решетников, който е бивш началник на Информационно-аналитичния отдел на Службата за външно разузнаване на Русия беше изненадан от новината за разследването. „Това е много неочаквано, за пръв път чувам това за Борисов – шпионаж. Не вярвам. Нямам коментар, не е свързано с „Русофили”. Повече от година не съм го виждал”, казва генералът. Решетников има близки контакти с движение русофили, а наскоро герберите го забъркаха и в скандал с твърдения, че се меси в изборите в България.

Бившият главен редактор на вестник „Дума“, който бе задържан по разследване за шпионаж, е бил разпитан, а след това освободен. Информацията за ареста бе оповестена от неговата съпруга. Според документ за претърсване, разследването е за шпионаж в полза на друга държава или организация.

От официалното съобщение на прокуратурата става ясно, че Юрий Борисов е бил разпитан в качеството му на свидетел. Пуснат е без обвинение. Все още, обаче, няма информация къде се намира председателят на Национално движение „Русофили“. Той не си вдига телефона и буквално изчезна след като започнаха арестите и разпитите на български граждани от НД „Русофили“.

„Това е сплашване – няма да се занимавате с русофилска дейност, няма да пишете срещу външната политика на България. Нашата организация е следена от доста отдавна”, коментира Борисов

На въпрос как се финансира движение „Русофили”, секретарят му заявява, че това става чрез дарения.

Оказва се, че обискът в дома на Юрий Борисов и задържането му е във връзка с дело, образувано на 3 юли тази година по чл. 105 от Наказателния кодекс. Според този член, който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да и служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

„Не съм се поставял в услуга на ничия организация, още по-малко като шпионин”, категоричен е Борисов.

В Специализираната прокуратура са привикани и други членове на движение „Русофили“, сред които Ваня Добрева. Тя е разпитана и освободена. „Аз лично вярвам в невинността на Борисов и смятам, че това е начало на тежка политическа репресия и искрено се надявам след 27 октомври този удар да приключи с края на изборния ден”, казва Добрева.

Източник Фрог нюз

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *