Явор Дачков: „Продължаваме промяната“ приключи и няма шанс да остане в политиката

България отблизо

Не знам защо, но ПП-ДБ изядоха и килото сол, както гласи старият анекдот. Българската политика наистина е непредвидима, но накрая става винаги онова, което иска американското посолство. Представяте ли си за какъв натиск става дума, след като на повърхността се случват толкова нелогични и безумни неща.

Кирил и Асен предприеха самоубийствена стъпка, и то по най-глупавия начин. Няколко пъти в последния месец писах тук, че най-добре е за тях или да отидат на нови избори или да направят легитимна широка коалиция с ГЕРБ, в която отговорността за властта да е еднакво поделена, а сферите на влияние, договорени и ясно разпределени. Такава коалиция би изкарала дълго. След поредица от противоречащи си приказки и действия „Промяната“ направи най-самоубийственото за себе си – прегърна се с ГЕРБ, без да прави коалиция и то в навечерието на местните избори.

Не мисля, че Бойко Борисов или някой от ГЕРБ сериозно гледа на безумието с ротацията на премиери. Борисов просто пусна на пързалката Кирил и Асен, стоварвайки им отговорността за предсрочния провал на това управление и запазвайки си опциите за игра с останалите в парламента след местните избори.

Впрочем има нещо справедливо в това Асен Василев да бере плодовете на собствената си некадърност, изразена в безумен бюджет. Трябва да се признае, че Бойко Борисов изигра майсторски тази игра, въпреки че няма да мине без щети. През цялото време той водеше паралелни разговори с БСП и ДПС и беше готов с кабинет, което накара ПП-ДБ да се изнервят максимално и да направят фаталната грешка от тази седмица. Щетите за тях са разрушителни, което може да се види от един бърз поглед в социалните мрежи, докато при ГЕРБ те могат да бъдат контролирани.

Бойко Борисов със сигурност събира сериозно недоволство сред своите от това, че ще подкрепи хората, които го арестуваха, но в интерес на истината, той нямаше и голям избор. От една страна беше натиснат от американците да се обърне срещу Гешев и ДПС (акциите с „Магнитски“ представляват точно това). От друга страна беше натиснат от главния прокурор, който реши да прави циркове, а не да се оттегли тихо, според законите на мафията, и от трета страна беше притискан от ДПС да прави коалиция анти-Прокопиев и „Промяната“.

Засега Борисов решава виртуозно това сложно политическо уравнение. Не мисля, че Иван Гешев ще бъде в състояние да окаже сериозна съпротива след всичко, което надроби в последните седмици. Депутатите имат смазващо мнозинство и просто ще го приключат, защото могат да сменят ВСС, когато си поискат. А и главният прокурор лиши само себе си от всякаква юридическа и морална тежест, признавайки открито, че сам е нарушавал законите, действал е политически конюнктурно и е бил част от онова, което днес нарича „мафия“ и „боклук“. Той доста неразумно се обърна срещу всички, явно с идеята да прави политически проект, и днес няма нито един съюзник. На всичкото отгоре не можа и да направи едно сериозно разкритие срещу Борисов и останалите, а всичките му недоказани намеци са претопляне на стари вестникарски публикации.

С това не искам да кажа, че Борисов, а след него и Кирил Петков и Асен Василев са невинни, както и много министри от служебните кабинети на Радев, а че на юридическо и институционално ниво към техните престъпления трябва да се подхожда сериозно и юридически аргументирано.

Съюзът между ГЕРБ и ПП-ДБ е смазващ за Гешев. Той няма да може да направи никаква партия, разбира се, и след няколко месеца ще бъде напълно забравен. По-интересна ще бъде динамиката в парламента при новото ротационно управление. По-голямата част от депутатите на „Промяната“ въобще не знаят какво правят там, както не знаеха и когато управляваха държавата. ГЕРБ, а и всички останали партии могат да им разкажат играта с всякакви тънки процедури и политически хватки. Няколко месеца по-късно ПП-ДБ ще носят основната вина за провала, особено ако се окажат верни писанията на журналисти, че в правителството на Денков представител на ГЕРБ ще бъде само Мария Габриел.

Твърде възможно е много преди срока на ротацията ГЕРБ да свали Денков и в рамките на този парламент да се направи друг кабинет с подкрепата на БСП, ДПС и ИТН. Всички те бяха готови и дори бяха наредили министри само преди две седмици. Акцията на Гешев, а може би и телефонно обаждане уплашиха до смърт Корнелия Нинова, която панически избяга и промени позицията си в рамките на два часа. Предполагам, че са я „страхували“ с нещата, които имат за нея от времето, когато беше вицепремиер на Кирил Петков и отговаряше за износа на оръжия. След няколко месеца, когато Гешев няма да го има, нищо няма да попречи на БСП да участва в поредното правителство на националното спасение. Нека не забравяме, че никой от тях няма полза от нови парламентарни избори, които след последните циркове като нищо могат да бъдат спечелени от „Възраждане“.

Миналият път написах, че се вижда краят на политическата нестабилност. Все още мисля така, защото след местните избори всичко ще изглежда по съвсем различен начин. Целта на Борисов беше да стигне до тях с минимални щети за ГЕРБ и изглежда, че на този етап успява. Дотук е ясно, че „Продължаваме промяната“ приключи и няма шанс да остане в политиката. Какво ще остане от така наречената градска десница, в лицето на „Демократична България“, предстои да видим. Те имат малък, но твърд електорат, който вече понесе няколко исторически компромиса на съюз с Бойко Борисов, ще понесе и този. Едва ли обаче партиите на Христо Иванов и Атанас Атанасов ще успеят да се превърнат в нещо по-голямо от това да бъдат легитимация и евроатлантическо лице на Бойко Борисов.

Коментар на журналистът Явор Дачков за filternews.bg. 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *