Янев остро към Кирил Петков: Аз не съм твой министър! Аз съм българин!

България отблизо

Бившият министър на отбраната и служебен премиер Стефан Янев направи видео обръщение към народа в личния си Facebook профил. Повод за изказването му е оставката му, която днес бе гласувана в народното събрание. 

Ето какво каза той:

„В разгара сме на криза. Криза, която вече сериозно размести пластовете в системата на международните отношения и е на път да промени тяхната логика. Има потенциал да доведе до катастрофални последици в много отношения – до хуманитарна катастрофа, но и сериозно икономически, финансови и социални последици. От действията и решенията, които взимаме в момента зависи как България ще премине през този труден период, който ни очаква. А перспективата не изглежда никак добра.

Тя не е добра и защото поведението на основните политически сили в страната в момента е базирано на популизъм и лансиране на емоционални тези. Вместо да се търсят работещи решения, се генерират краткосрочни политически дивиденти на базата на страданието на хората.

Но аз съм уверен, че българските граждани вече добре се ориентират в ситуацията. Те са мъдри и няма да допуснат да бъдат използвани в пропагандните кампании на нечий интерес. В основната задача на политическото ни представителство днес, фундаменталната отговорност на политическия ни елит, е да защити адекватно националния ни интерес. А националният ни интерес е това, което гарантира свободата, сигурността и благополучието. Това, което спомага да съхраним националната ни идентичност и сигурността ни. Това, което ще осигури бъдеще на нашите деца.

Националният интерес трябва да бъде защитен, включително и в многостранните формати, в които участваме. Тези формати не следва да детерминират, да предопределят интересите ни. Те са единствено инструментариум и механизъм за реализирането на нашите интереси. Невинаги решенията, които се взимат от тези формати са правилни и добри за България.

Не се чувствам виновен за нищо, което съм казал или направил. Във всичките си действия съм се водил от интересите на България. Затова, когато казвам нещо, аз знам защо го казвам. Когато взимам решение, аз знам защо го взимам. Накрая ще се обърна към министър-председателя.

Уважаеми г-н министър-председател, аз не съм твой министър. Нито съм бил, нито ще бъда. Аз съм министър на Република България и ще служа единствено на родината. И ще продължа да го правя.“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *