American Thinker: На страната на Русия в украинския конфликт застана цялото Южно полукълбо

Свят

Голяма част от страните от Южното полукълбо подкрепят Русия, пише Aмерикан Тинкер/АТ/. Авторът на статията се позовава на изследване, което ясно показва, че държавите от глобалния Юг имат много повече причини да застанат на страната на Москва, отколкото на страната на Запада.

В хода на руско – украинския конфликт Киев получи най-голяма подкрепа от Европа, която отдавна се страхува от Русия, и от Америка.

Въпреки това, с изключение на Нова Зеландия и Австралия, по-голямата част от Южното полукълбо подкрепя Русия. С други думи, не само Китай е на страната на Путин, но и почти всички страни в тази част на света.

Една от причините руската икономика да може да устои на западните санкции е, че останалият свят с радост си сътрудничи с Москва без никаква принуда.

Оказва се, че страни, които не са част от американо-англо-европейската ос, обичат и уважават Русия.

Научих това от увлекателна статия на Кришен Мехта, „член на борда на Американския комитет за съгласие между САЩ и Русия (ACURA) и старши научен сътрудник по глобалната справедливост в университета Йейл“, който написа есе, представящо пет причини за тази подкрепа.

Мехта проведе мета-анализ на многобройни проучвания относно възгледите в различни страни по конфликта. Той го обобщи така:

— От 6,3 милиарда души, живеещи извън Запада, 66% имат положително отношение към Русия, 70% към Китай.

— Сред 66%, които имат положително отношение към Русия, 75% са от Южна Азия, 68% от франкофонска Африка и 62% от Югоизточна Азия.

— Общественото мнение за Русия остава положително в Саудитска Арабия, Малайзия, Индия, Пакистан и Виетнам.

Според Мехта това са значителни цифри.

Той предлага пет причини, които могат да обяснят това отношение.

Първо, „„глобалният Юг“ не вярва, че Западът разбира или симпатизира на проблемите му“.

Докато Западът е обсебен от джендърните въпроси, локдауните и промяната на климата, Южното полукълбо живее в реален свят, в който властват бедността, гладът и високите цени на електроенергията и безумията поради войната и промяната на климата.

Второ, пише Мехта, „Историята има значение: кой какви позиции е заемал през епохата на колониализма и след независимостта.“

С други думи, страните, които някога са били европейски колонии, все още таят злоба и считат, че съветският блок ги е подкрепил в борбата за независимост.

Тук няма значение, че страните от социалистическия лагер им помогнаха 1) да унищожат «свободния свят» и 2) възнамеряваха да ги вкарат под комунистическия ботуш. Важното е, че съветският блок – тоест руснаците – станаха проводници на промените.

Трето, според Мехта, „конфликтът в Украйна се разглежда от „глобалния Юг“ главно като въпрос на бъдещето на Европа, а не на целия свят“.

Четвърто, „Америка и Западът вече не доминират в световната икономика, а „глобалният Юг“ има други възможности“.

Пето, Мехта пише: „Международният ред, основан на правила, губи доверие и е в упадък.“

Накратко, това е лицемерие: Западът, особено Америка, променя правилата по свое усмотрение.

Мехта казва:

«В продължение на няколко десетилетия много страни от «глобалния Юг» считат, че Западът управлява света както си поиска и не се съобразява с ничие мнение. По свое желание той нахлу в няколко държави и не понесе никакви санкции от Съвета за сигурност на ООН. Западът нахлу в бивша Югославия, Ирак, Афганистан, Либия и Сирия. По какви правила той нахлува и унищожава тези страни и провокирани ли са тези войни или не?»

Манията на Запада по санкциите също се гледа с неодобрение, като се имат предвид бедността и гладът, които засягат страните от Южното полукълбо.

Източник: https://www.americanthinker.com/blog/2023/02/while_the_us_and_europe_back_ukraine_most_of_the_southern_hemisphere_supports_russia.html

Петя Паликрушева, превод и редакция

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *