Defence Express: Руснаците стрелят с редки РСЗО „Чебурашка“ срещу ВСУ! СНИМКИ

Свят

Преди началото на руското навлизане в Украйна, реактивната система за залпов огън/РСЗО/ „Чебурашка“ официално принадлежи на Донецката народна република/ДНР/. В Русия системата е била наричана „домашно производство“, твърдят анализатори от Defence Express.

Руските въоръжени сили използват рядко тези реактивни системи за залпов огън „Чебурашка“, и то само в Източна Украйна, поради ограниченият им обсег на действие. Тоест, ползват ги, само когато е наложително да се засили интензитета на артилерийския обстрел и няма нищо друго в момента под ръка.

В публичното пространство се появиха снимки от използването на РСЗО „Чебурашка“ , пише западното издание.

Преди руското навлизане в Украйна това РСЗО формално принадлежи на бойците от Донецката народна република/ДНР/ (или 1-ви армейски корпус на руските въоръжени сили), а  самите войници наричат „Чебурашка“ „домашен“ продукт, произведен в Донецка област. Анализаторите на Defence Express отбелязват, че това е второто споменаване на руския РСЗО „Чебурашка“ от февруари 2022 г. насам.

През август 2022 г. противникът твърди, че войските от 1-ви армейски корпус на руските въоръжени сили са получили две допълнителни системи. Анализаторите отбелязват, че РСЗО може да са били произведени в единични екземпляри. Освен това калибърът от 240 mm не е стандартен за Русия. Той обаче е бил в системите БМ-24 от 50-те години на миналия век, а сега вече е „домашно производство“, което се модернизира наново.

Според Военния баланс за 2023 г., на въоръжение в армията на КНДР се намират редица РСЗО с 24-милиметров калибър. Това обаче са системи, които Северна Корея е получила от Съветския съюз. Затова бойците от ДНР наричат тези реактивни системи „домашно производство“.

РСЗО Чебурашка: Какво е известно за тази система. Мобилната РСЗО Чебурашка на модифицирано шаси на КрАЗ-260, изстрелва 217-милиметрови ракети с обявен обсег на действие 9600 метра. Системата може да изстрелва до 64 ракети, като във всяка единица има по 32 ракети.

Ще ви припомним, че през август 2023 г. руските военни за първи път показаха използването на РСЗО „Чебурашка“ на фронта. Отбелязва се, че изстрелите от инсталацията са по-бавни, отколкото на РСЗО „Град“, но доста по-мощни, в съответствие с онова, което се е правило тогава в СССР.

През август 2022 г. руският военно-промишлен комплекс възобнови производството на РСЗО „Чебурашка“, но вече на нова изцяло модернизирана основа, за да може да кореспондира с новите цифрови системи, направени в Русия през последните години. Не е известно дали производството на системата е създадено в близост до, или на територията на Руската федерация, според Defence Express.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *