Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

Свят

Битката за Очеретино разпали конфликта в Украйна през уикенда, съобщава Forbes.

47-ма механизирана бригада е една от най-добрите бригади на украинската армия. Оборудвана с американски бронирани превозни средства и обучен по стандартите на НАТО персонал, тя се бие като най-добрите бригади на НАТО: бързо, яростно и често през нощта.

Но това майсторство бе колкото благословия, толкова и проклятие за 2000-те войници на бригадата. Защото украинското командване иска 47-ма механизирана бригада да бъде там, където са най-тежките боеве, пише Forbes.

Така бригадата помогна на южната контраофанзива на Украйна през юни, макар че тя се провали. А когато руските полкове атакуваха украинския гарнизон в източния град Авдеевка през октомври, 47-а механизирана бригада бе преразпределена от юг на изток и подсили града – забавяйки, но не предотвратявайки отстъплението на гарнизона, съобщава западното издание.

47-ма механизирана бригада воюва близо година без прекъсване. Войниците са уморени; нейните батальони са на изчерпване, както и бойните машини M-2 Bradley и танкове M-1 Abrams. Бригадата имаше нужда от почивка — но не получи такава. Затова се изтегли, направо избяга от Очеретино.

Защото руските полеви армии атакуваха непрекъснато, подкрепяни от артилерия, авиация и всичко виждащите дронове. Така нанесоха на украинците голямо поражение въпреки западните бойни машини и обучените по стандартите на Запада украински войници.

Докато 47-ма механизирана бригада бягаше от фронтовата линия, източно от село Очеретино, този уикенд, руснаците атакуваха мощно – и пробиха украинските линии в широката 20 мили лента от добре укрепен терен, разделяща град Покровск от фронтовата линия.

115-та механизирана бригада на украинската армия трябваше да заеме мястото на напусналата 47-а механизирана бригада на фронтовата линия. Но нещо се обърка. Според Микола Мелник, прочутият ротен командир на 47-ма механизирана бригада, който загуби крак по време на лятната контраофанзива, „някои части просто се прецакаха“. И не се явиха на фронта. Просто избягаха и те, понеже не искаха да попаднат под смазващите удари на руската артилерия и авиация.

Сега ако руснаците успеят да преместят резерви в изпъкналостта, те ще продължат напредването си, пише още Forbes.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *