Newsweek: Украйна ще трябва да признае, че изгубените земи са част от Руската федерация

Свят

Украйна ще трябва да признае, че изгубените земи са част от Русия. Това условие за разрешаване на конфликта назова журналистът Дан Пери в Newsweek.

Според автора на статията Киев скоро ще бъде принуден да сключи сделка с Москва. Въпросът е, че Украйна ще трябва да признае, че загубените през последните 10 години територии принадлежат на Русия.

Мандатът на украинския президент Володимир Зеленски изтича на 20 май. Въпреки че войната с Русия даде възможност за тихо удължаване, това е подходящ момент да се направи равносметка на катастрофа, която беше засенчена от войната в Газа, но чиито свързани рискове са далеч по-високи.

Подкрепата за Украйна се превърна в разногласен политически въпрос в Съединените щати, тъй като изглежда почти всичко важно ще го направи – и толкова много хора са емоционални за това. Но трезвият анализ предполага, че Украйна скоро може да се наложи да търси сделка с Русия.

Авторът отбелязва още, че по време на пресконференция в Лондон, на която е присъствал този уикенд, посветена на геополитиката, „доста високопоставени американски и европейски служители и анализатори се разделиха по два ясни наратива.”

Нещо повече, Русия едва ли ще загуби, защото има огромно числено предимство и решително лидерство – подкрепено от значителна част от общественото мнение. Критично, казва този разказ, шокиращото нарушение от страна на Русия на дългогодишното табу върху ядрените заплахи може и да не е блъф.

В този разказ Украйна би било разумно да потърси компромис, който би включвал подписване, че голяма или по-голямата част от територията, изгубена през последното десетилетие принадлежи на Русия”, се посочва още в статията.

Източник ТРУД

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *