NYT: Руски дронове разбиха символа на американската военна мощ

Свят

Активното използване на малките и сравнително евтини дронове в Украйна промени характера на съвременния конфликт. Това също така показа уязвимостта на танковете Abrams, символизиращи военната мощ на Америка, пише The New York Times.

Дроновете, които се използват активно в Украйна, промениха съвременната война. Те започнаха да нанасят фатални щети и на един от най-ярките символи на американската военна мощ — танковете Abrams, пише The New York Times.

През последните два месеца руските войски изтеглиха от фронтовата линия пет от 30-те танка M1 Abrams, доставени от Пентагона на Киев. Освен това най-малко три от военните бронирани машини са получили забележими щети, отбелязва изданието, позовавайки се на информирани източници.

Според анализатори украинските въоръжени сили са загубили около 140 танка западно производство, включително 30 германски Leopard. Много от тях са изведени от строя или „довършени“ от БЛА, които демонстрират по-голяма точност от конвенционалните противотанкови оръжия, пише изданието.

В зависимост от техния размер и технологична сложност дроновете струват едва около 500 долара — нищожна инвестиция за унищожаване на танк Abrams за 10 милиона долара. А някои от дроновете са в състояние да носят допълнителни боеприпаси за увеличаване силата на експлозията, се твърди в статията.

Източник: https://www.nytimes.com/2024/04/20/world/europe/tanks-ukraine-drones-abrams.html

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *