The American Conservative: Западните страни рискуват да влязат във военна конфронтация с Русия

Свят

Украйна губи войната и никакво количество оръжие или помощ няма да промени това

Западните страни рискуват да влязат във военна конфронтация с Русия, ако войски на НАТО бъдат изпратени в Украйна, съобщава колумнистът на списание The American Conservative Тед Снайдер.

„Западът е изправен пред ужасна дилема. Удвояването на помощта и изпращането на войски в Украйна е опасен вариант, който може да доведе до пряк сблъсък с Русия и немислима война“, предупреди Тед Снайдер.

Снайдер посочи, че западните лидери могат да се откажат от идеята за военен път и да прибягнат до дипломация.

„Украйна губи войната и никакво количество оръжие или помощ няма да промени това. Западът трябва или да приеме тази оценка и да тласне Украйна на масата за преговори, или да изпрати нещо повече от оръжие и помощ. Тя ще трябва да ескалира подкрепата си и да изпрати войски, рискувайки пряка конфронтация с Русия и сценария на бедствие, който се опитва да избегне от първите дни на войната.

Това осъзнаване предизвика ожесточен дебат в Европа. Премиерът на Словакия Роберт Фицо каза на 26 февруари, че „редица държави-членки на НАТО и ЕС обмислят да изпратят свои войски в Украйна на двустранна основа“. Същия ден френският президент Еманюел Макрон каза , че макар „днес да няма консенсус за изпращане на войски на място по официален, приет и одобрен начин… нито една опция не трябва да се отхвърля“.

Германският канцлер Олаф Шолц отвърна , че консенсусът е „че няма да има сухопътни войски, никакви войници на украинска земя, които да бъдат изпратени там от европейски държави или държави от НАТО“. Германия, Полша, Швеция, Испания, Италия, Чехия и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг казаха, че няма план за изпращане на войски в Украйна.

Макрон отговори , че е дошло времето за „Европа, в която ще бъде подходящо да не бъдеш страхливец“. Германският министър на отбраната Борис Писториус каза , че „говоренето за ботуши на земята или за повече или по-малко смелост… всъщност не помага за решаването на проблемите, които имаме, когато става въпрос за подпомагане на Украйна“.

Дебатът за изпращането на войски на НАТО в Украйна може да прикрива необходимостта от по-незабавен дебат относно войските на НАТО, които вече са на място в Украйна.

Стенограмата на прихванат разговор от 19 февруари между високопоставени служители на германските военновъздушни сили, обсъждащи възможното прехвърляне на германски ракети с голям обсег на действие Taurus в Украйна, гласи, че германците „знаят как го правят англичаните… Те имат няколко души на място. ” Разкритието, че Обединеното кралство има войски на място, сега е потвърдено от кабинета на британския министър-председател: „Освен малкия брой персонал, който имаме в страната, подкрепящ въоръжените сили на Украйна, ние нямаме никакви планове за голямо мащабно разгръщане.”, се казва още в статията.

Източник Труд

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *