The Standart: Владимир Путин може да е на седмици от пробив в Украйна

Свят

Налице е нарастващо разбиране сред западните съюзници, че Украйна губи войната срещу Русия и до лятото може да се изправи пред поражение, пише The Standart.

Русия удря фронтовите линии с артилерийски, ракетен и безпилотен огън – и с над пет пъти по-голяма скорост, отколкото украинската армия може да отговори. Войските на Володимир Зеленски са изтощени – след като издържаха в някои сектори на по-голяма концентрация на пристигаща артилерия, отколкото при Сома през 1916 г. или при Бокаж в Нормандия след D-Day през 1944 г.

Отговорът на Запада беше неравномерен спрямо перспективата за руски пробив в рамките на седмици. Артилерийските запаси, дори за собствените им арсенали в случаите на Великобритания, Германия и САЩ, няма да бъдат попълнени напълно още две години. Германия увеличи разходите за отбрана, но отказва да изпрати променящи правилата оръжия като ракетата Taurus.

Съюзниците в НАТО и ЕС трябва да имат координирана стратегия, за да предотвратят бедствието в Украйна точно сега. Ако Зеленски бъде победен, Киев и Одеса превърнати в люспи, западните съюзници ще трябва да направят още повече, за да отговорят. След клането в Крокус Сити Хол, обаче, Владимир Путин даде да се разбере, че битката му сега не е само срещу „неонацистката“ Украйна, но и срещу „неонацисткия Запад“, от който режимът в Киев е просто лидер на марката.

Западният съюз изглежда странно в създалата се ситуация на война и санкции срещу Москва. Американската украинска политика е впримчена във вътрешни борби в Конгреса. Докато европейските партньори като Германия, ограничените от газ Италия и Испания скрито или явно търсят сделка с Русия.

Балтийските и северните съюзници поеха ролята на Касандра, пълна с предчувствия и реализъм. Те казват, с много доказателства, че военният режим на Путин няма да спре на границите на Украйна. Подобно на орел, който гони плячката си той е толкова потопен във войната, че връщането назад би било също толкова досадно, колкото и продължаването.

За Великобритания е време за проверка на реалността. Нашите правителства се хвалят, че харчим повече от 2,1 процента от БВП – но цифрата работи само ако включите пенсиите и пълния набор от социални плащания. Необходим е прост, практичен преглед на отбраната в рамките на месеци след встъпването в длъжност на следващото правителство.

Припомняме, че Украйна загуби много повече войници отколкото Русия, експерти твърдят, че цифрата е едно към десет в полза на Москва. Така че сега ВСУ няма откъде да вземе повече войници, а и никой в Украйна вече не иска да воюва. Големите руски бомби избиха желанието на украинците да побеждават Русия. Което на практика означава, че Киев наистина губи войната и всичко отдавна е приключило.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *