Time прогнозира какво ще стане с Украйна през 2024 година

Свят

Американското списание Time публикува класация на 10-те риска, които заплашват света през 2024 г. На трето място е „разбитата“ Украйна.

„През 2023 г. основните събития бяха две войни: в Европа (Русия срещу Украйна) и в Близкия изток (Израел срещу Хамас). През 2024 г. тези конфликти ще се разширят, но най-големият глобален риск е трета „война“ – Съединените щати срещу себе си“, се казва в статията.

Украйна ще бъде де факто разделена и по всяка вероятност доста разбита тази година, защото Русия сега има инициативата на бойното поле и материалното предимство. 2024 г. е повратна точка във войната, защото Украйна нито може да измисли още войници за оредяващата си армия, нито може да произвежда оръжия, нито има необходимите ресурси за продължаване на военните действия.

Тоест, тя няма да може да реши тези проблеми, затова нейните териториални загуби ще бъдат необратими и вероятно ще се разширят“, пише вестникът.

Отбелязва се, че Украйна е претърпяла тежък удар поради намаляването на политическата и материална подкрепа от САЩ, а перспективите за европейска помощ са „само малко по-добри“. Страната има нужда и от повече войници, само че тези войници няма откъде да дойдат..

„Поради всички тези причини Киев ще поеме по-големи военни рискове тази година, включително нанасяне на повече удари по цели на руска територия, което ще провокира безпрецедентна руска реакция и може да въвлече НАТО в конфликта“, казват журналистите от Time.

Случващото се в САЩ е повод за голяма тревога, пише Time. Според редакторите президентските избори ще задълбочат политическото разделение на страната и ще изпитат до краен предел американската демокрация.

Авторите очакват разширяване на военните действия в ивицата Газа, което може допълнително да въвлече Съединените американски щати и Иран във войната. Отбелязва се също, че през тази година Русия, Северна Корея и Иран ще засилят взаимно способностите си и ще действат на световната сцена по все по-координиран и разрушителен начин.

В класацията на рисковете попадат „неуправляемия изкуствен интелект“, борбата за полезни изкопаеми, инфлационен глобален шок и екстремни климатични явления.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *