Водещ експерт разкри: Ето защо САЩ напуснаха договора за ядрените ракети в Европа! Няма да повярвате!

Свят

Съединените щати напуснаха Договора за ликвидиране на ядрените ракети със среден и малък обсег на действие и сега произвеждат такива ракети, за да ги разположат в Европа, понеже изчерпаха всички други възможности за установяване на световно господство. А без него, те ще престанат да съществуват в сегашния си вид.

Това заяви Константин Сивков, президент на Академията за геополитически проблеми пред РИА Новости.

„Съединените щати напускат Договора не, защото така им е хрумнало. Причината е, че те  изчерпаха всички лостове за установяване на своето световно господство. А без такова господство, върхушката на САЩ, във вида, в който я познаваме днес, изобщо ще престане да съществува. Единственият инструмент, който им остана – това е ракетно-ядреният потенциал. Следователно те определено ще продължат по пътя към постигане на пълно ядрено доминиране над света“, заяви Константин Сивков.

Според експерта, прекратяване действието на Договора, драстично увеличава вероятността от ракетно-ядрена война. „Причината е много проста: това споразумение беше сключено, за да се премахне възможността за внезапен, в рамките на 5-8 минути, удар върху системите за контрол. Преди Договора, Съветският съюз беше принуден да реагира на всяко сработване на системата за предупреждение за ракетни атаки.

При това, Съветският съюз нямаше възможност да отдели фалшивата цел от реалната тревога за толкова кратко време на полет – само 5-8 минути. Което пък, означаваше, че дори ако системата за предупреждение за ракетни атаки, бъде задействана от ято гълъби, това можеше да доведе до ядрен удар на Съветския Съюз върху територията на САЩ “, обясни експертът.

От своя страна САЩ, осъзнавайки, че Съветският съюз може да изстреля ракети внезапно, заради невярна информация на системата, и при липсата на време за преговори, също можеха да нанесат удар по СССР, припомни експертът. И точно затова беше сключен Договорът за ликвидиране на ракетите, между Съединените щати и Съветския съюз, припомни Сивков.

„При днешните условия, прекратяването на това споразумение, на практика възстановява ситуацията, каквато е била, преди сключването на Договора. А това рязко увеличава заплахата от ракетно-ядрена война“, обобщава докторът на военните науки Константин Сивков.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *