Новата земеделска министърка: Имам едни усещания…, но те са част от българския манталитет!

България отблизо

Усещането за корупция наистина е много тежко. Репутационният риск също. Какви са точните размери, са процеси, по които се работи в момента, проверяват се всички къщи за гости. Но темата за къщите за гости и това, че може да възникнат съмнения за правила и корупция, бяха още преди първия ми мандат като министър. Последният сключен договор е от края на 2014 година“, каза земеделският министър. 

„Това може би е част от нашия манталитет. В този смисъл тотална изненада няма. Имах съмнения за тази мярка така, както е разписана. Тези къщи за гости са направени по правилата, но не способстват за целите на мярката – да се увеличи заетостта в тези райони“, коментира още Десислава Танева.

„Надявам се тези случаи да са санкционирани, те да са единици. Сигурна съм, че в повечето къщи за гости хората работят фамилно в райони, които са подходящи за този вид дейност. Трябва да гледаме постигането на целите. Новата селскостопанска политика за следващия програмен период ще търси от страните членки постигане на резултати. Ако не създадеш работни места и не извършваш туристическа дейност, няма да можеш да получиш средствата“, заяви министърът.

Тя съобщи, че е удължен срокът за подаване на заявления за директните плащания. Ходът на кампанията тече в нормално темпо. До момента са подадени 104 000 заявления. За сравнение за цялата минала година са подадени 101 000 заявления, уточни земеделският министър.

По думите й няма адекватен контрол от страна на Българската агенция за безопасност на храните по отношение пръскането с пестициди на земеделски площи, което според пчелари води до масов мор на пчелите. Трябват нови мерки, особено при уведомяването. Трябва да има и нови способи за контрол, за които през новия програмен период ще има европейски средства и ние задължително трябва да го направим, каза още Десислава Танева.

 

„Проверките и риск анализът в държавното земеделие се разпределят със софтеур на случаен принцип и субективен фактор е невъзможен, гарантирано е“, посочи Танева. Субективният фактор е възможен, ако е възможно да бъде пробит този софтуер, обясни тя.

По отношение на близките и семейни връзки, излезли покрай скандалите с къщите за гости, Танева заяви: „Всеки конкретен случай трябва да бъде проследен и да се види има ли субективен елемент, има втори, трети братовчеди, не винаги са в добри отношения, не може едно лице в обществено – политическия живот, да има роднини и да не може нищо да работи. Но там, където е имало субективизъм или не по правилата (се е работило), всичко това е установимо. В момента тече проверка от прокуратурата, от ДФ „Земеделие“ няколко човека преснимат цялата документация на всеки един проект на къщи за гости. Трябва да се приложат всички санкции и да не се допуска това, и да не се изкривява една мярка, която е добра за развитие на районите, които имат нужда от това.“

Интересно.

От години госпожата работи в МЗ, но чак сега й се появиха усещанията, че там има нещо гнило. Досега с превръзка на очите и тапи в ушите ли беше?

Дали новите й открития няма да останат само на ниво усещане?

Всъщност, докато ГЕРБ е на власт, ще е така!

loading...

Tagged

1 thought on “Новата земеделска министърка: Имам едни усещания…, но те са част от българския манталитет!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *