Полицията разбива протеста: Спря автошествие, организирано от майките на деца с увреждания!

България отблизо

Полицията не допусна бус на „Системата ни убива“ да стигне до Орлов мост. Той е спрян на кръстовището на Софийския университет, заедно с майки на деца с увреждания вътре, и заобиколен от служители на реда.

Според протестиращите, от МВР първо обещали да пропуснат превозното средство, но след това се отметнали.

Екипът на bTV влезе в буса при майките на деца с увреждания, за да се опита да разбере защо се стигна дотук. Ето какво споделиха те:

След като бяхме в Банкя, дойдохме пред МС, там ни посрещнаха с аплодисменти и казахме, че ще отидем и на Орлов мост да подкрепим барикадата. В началото полицията ни пусна и казаха, че няма проблем с нашето идване. Но веднага изскочиха други полицаи, обградиха ни и вече два часа сме тук.

Майки с деца ни даваха вода, защото ние вече сме затворени много часове. Защо стоим толкова дълго тук, ние нищо не сме направили“.

Протестиращите отправиха предложение до началника на СДВР да позволи на буса да се придвижи с полицейски кордон до Орлов мост. Опитаха да направят кордон, за да мине бусът и скандираха „Пуснете майките“. Въпреки това до решение не се стигна.

Представител на „Правосъдие за всеки“ каза за bTV, че дали да пропуснат превозно средство е решение на протестиращите.

„Те решават кого да пускат, пускат линейки и коли със специален режим на движение. Но от протестиращите чух, че са пускали и коли с болни хора. Т.е. те самите, ако имат волята да пуснат този автобус, няма основание да не мине оттам колата. При положение, че самите протестиращи искат да минат майките, няма основание за такива крути мерки, каквито взема полицията.

Пращат ни в пресцентъра на МВР да питаме, защото няколко пъти питаме с кой началник да разговаряме, но такъв не ни беше посочен. Няколко пъти протестиращите се оттеглят, за да пуснат буса, но очевидно това не се случва. Не може министърът и шефът на СДВР да не знаят какво се случва в момента. Законова пречка няма, означава, че причината е друга“.

По-рано се стигна до неразбирателство сред самите протестиращи, които обвиниха един от присъстващите за провокатор.

Чуват се и призиви на протестиращите да стоят по-далече от полицаите, защото „имат коронавирус“.

В продължение на половин час протестиращите оставиха буса на заден план и насочиха енергията си към един от журналистическите екипи в опит да го изгонят от мястото на събитието.

Около 18 часа майки на деца с увреждания от гражданската инициатива „Системата ни убива“, които протестират от 1 март, поеха на автошествие под наслов „Борисов, тук сме!“ от Министерския съвет към дома на премиера в Банкя с настояване за оставка на кабинета без да се водят каквито и да било преговори.

Към 19,30 часа участниците в акцията стигнаха с възгласи „Оставка!“ до крайната си цел, където бяха посрещнати от полицаи, предаде БНР. Пред къщата на министър-председателя бяха оставени черни найлонови чували, на които пише „Оставка“, листове с надписи „Ти уби бъдещето на децата ни“ и „Ти уби свободата на словото“, както и цветя.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *