Президентът Радев: Няма да позволя партиите да рекетират бизнеса!

България отблизо

Президентът сезира Конституционния съд за финансирането на партиите. Радев посочва, че се създават се предпоставки даренията да се насочват към партиите във властта, защото те разпределят публичните средства и определят победителите в обществените поръчки и концесиите.

С този мотив президентът сезира Конституционния съд (КС) с искане да бъдат обявени за противоконституционни разпоредби от Закона за политическите партии и от Изборния кодекс, свързани с даренията на политическите партии от юридически лица и еднолични търговци, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

 

Според Радев, оспорените разпоредби подменят интереса, в името на който партиите ще осъществяват дейността си и накърняват конституционните основи на българската политическа система. Застрашен е основният принцип на политическия живот в страната – плурализмът.

 

Създават се предпоставки даренията от юридически лица и еднолични търговци да се насочват към партиите във властта, защото те разпределят публичните средства и определят победителите в обществените поръчки и концесиите. Останалите, и особено малките партии, ще бъдат изтласкани в периферията на политическия живот.

Посочените рискове са пренесени и в изборния процес и застрашават устоите на демокрацията, пише още Радев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *