EurActiv: Борисов забрани на хората да излизат, но за него карантината изобщо не важеше

България отблизо

Безспорно мерките за дистанция почти навсякъде по света създадоха неудобство и предизвикаха усещане за ограничение на личната свобода. Едва ли някой обаче е предполагал, че именно хората, наложили забраните и ограниченията, ще бъдат сред най-големите им нарушители, пише EurActiv.

Вестникът прави анализ кой държавник какъв пример е давал на народа си и естествено се спира и на нашия премиер.

В България премиерът Бойко Борисов изпитва трудности със спазването на социална дистанция и вози различни министри в своя джип на дълги разстояния, като част от усилията му да поддържа своя имидж на „мачо“ из цяла България. Неговият ПР екип излъчва коментарите му на живо във Facebook.

Епизодът, който предизвика най-голям смут в социалните медии обаче, беше с участието на вицепремиера Красимир Каракачанов, заснет да седи на пейка в парка, когато това беше забранено. По-късно той съобщи, че е платил глоба в размер на 300 лева (150 евро).

Борисов пък упорито отказваше да носи маска и когато трябваше все пак да я сложи, я поставяше на брадата или на врата си.

Доста европейски лидери поставяха забрани, но самите те не ги спазваха.

Борисов демонстративно показваше, че за него карантината не важи, че тя е за простосмъртните.

Обиколките му из страната да наглежда строежа на някои обекти, без те да имат нужда от никакво наглеждане показа, че той държи на пиара си, а не на дисциплината.

Което беше сигнал към народа : „Аз мога да правя каквото си поискам, но вие не“, категорични са анализаторите.

Междувременно днес стана ясно, че Румънският премиер Людовик Орбан и още четирима министри бяха глобени за незачитане мерките за сигурност за справяне с коронавируса. Според румънската агенция Медиафакс те трябвало да платят глоби, защото на рождения ден на премиера в неговия кабинет били без маски. Джобът на Орбан е „олекнал“ с 2500 леи (около 500 евро), защото без маска пушел в кабинета си. Същата санкция е наложена на външния министър Богдан Ауреску, който също пушел. В Румъния пушенето в обществените помещения е забранено, а пък заради COVID-19 е задължително носенето на маски. Министрите на икономиката и транспорта са с по-малки глоби. „Най-тънко“ се разминал вицепремиерът Ралука Туркан – той не пушел, бил и с маска, но тя висяла като огърлица на врата му.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *