Ако АЕЦ „Белене“ не се реализира, България рискува да остане без ток!

България отблизо

Противопоставянето на проектите АЕЦ „Белене“, и 7-и и 8-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“ е късата писта към края на ядрената енергетика в България и към режим на тока дори в големите градове на страната.

Това заяви пред медиите зам.-председателят на ПП АБВ инж. Любомира Ганчева.

В битката между АЕЦ „Белене“, и 7-и и 8-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“ не трябва да има „или“. Това са два отделни проекта. Всеки опит за тяхното смесване и противопоставяне елиминира и двата. Трябва да се използва предлогът „И“, ако искаме да развиваме ядрена енергетика.

Ако в момента решим, че ще преместим оборудването на АЕЦ „Белене“ на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, без въобще да коментираме експертно темата, ние трябва да си даваме сметка, че едно поколение е загубено, защото няма достатъчно последователност на българската държава и българското правителство по отношение развитието на сектора.

Любомира Ганчева е категорична, че ако АЕЦ „Белене“ не се реализира, при равни други условия в момента, България рискува енергийната си независимост, а енергетиката изобщо като отрасъл, се проваля в обозримо бъдеще. Което преведено на обикновен език означава, че няма да имаме ток, че ще сме принудени да купуваме ток от Турция и Румъния, че ще скачат непрекъснато убийствени цени на тока. И в крайна сметка, когато държавата свърши парите за купуване на ток – ще има режим на тока дори в големите градове.

Тоест, хем няма да има ток, хем цените ще са убийствени.

Не съм оптимист, че след 20 години в България ще има ядрена енергетика, много е вероятно в България изобщо да няма енергетика, алармира Любомира Ганчева. България рискува да няма дори  базови енергийни мощности, защото за момента при инсталирани около 11 GW мощност, близо 6 GW, повече от половината базови енергийни мощности са двата хилядника в АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ-овете.

Какво, обаче, ще се случва с ТЕЦ-овете, е един голям въпрос, който ние от ПП АБВ нееднократно сме адресирали към Министерство на енергетиката и българското правителство. Защото Евросъюзът иска ТЕЦ-овете да се затворят, заради глобалното затопляне.

Какво ще правим тогава без ТЕЦ-ове, и само с един – два реактора в АЕЦ „Козлодуй“, на които им изтича срокът на годност?!

Фактът, че в АЕЦ „Козлодуй“ има ядрена централа не означава, че там могат да се преместят двата реактора от АЕЦ „Белене“. Фактът, че в АЕЦ „Козлодуй“ има лицензиран 7-и реактор, не означава, че става въпрос за същите реактори, които са на площадката на АЕЦ „Белене“. По простата причина, че те са предназначени за тази площадка, а не за АЕЦ „Козлодуй“. Правителството ще извърши фатална грешка, ако го направи, предупреждава зам. председателката на ПП АБВ.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *