Александър Маринов обяви как може да спечели Мая Манолова!

България отблизо

В София има драматичен отлив на доверие в ГЕРБ – със 100 000 гласовете им са по-малко в сравнение с 2015 г. На втория тур в столицата нещата са ”или-или”. Демократична България има около десет завързани балотажа за районни кметове в София и симпатизанти на БСП може да решат изхода им.

Това казва за Фрог нюз политологът проф. Александър Маринов.

Първо има драматичен отлив на доверие към ГЕРБ и Фандъкова, защото има 7о 000 гласа по-малко в сравнение с 2015 година. Листата на ГЕРБ в общината губи 50 000 гласа в сравнение с 2015 година. Така че неуредиците и скандалите в местната власт дават отражение. Второ , очакваше се или поне такива бяха очакванията на социолозите и голяма част от гражданите, че първият тур между Манолова и Фандъкова ще бъде по-оспорван, ще има по-малка дистанция. Но сега има дистанция от 8,5-9 процента. Според мен причината е в слабата кампания на Манолова – разконцентрирана, разпиляна, не атакува най-уязвимите точки на управлението. И това е обяснимо – ГЕРБ и Фандъкова вървят надолу, но Манолова не събра необходимата подкрепа. Въпреки това за балотажа остава голяма интрига. Според мен тази разлика е напълно преодолима, зависи как ще бъдат използвани оставащите дни. Ясно е, че в София има доста силна нагласа за промяна. Голяма част от хората, без изрично да се обосновават, без да са сигурни, че точно в лицето на Мая Манолова ще намерят тази промяна, искат нещо да се промени съществено. Омръзнаха им на софиянци ГЕРБ и Фандъкова.

Поне за мене една от грешките на Манолова беше, че твърде демонстративно и твърдо се разграничаваше от БСП. Не намери вярното чувство за мярка. Така че една част от социалистите или не са гласували, или са гласували за кандидати на някои по-малки партии или движения. Но на вторият тур ще гласуват за Манолова, защото нещата вече са „или-или“.

Гласоподавателите на софийската градска десница май не са на едно и също мнение за балотажа.. Едни казват, че ще гласуват по съвест. Други са категорични, че няма да подкрепят Манолова.

Вероятно ше има някакво разделение – една част няма да гласуват за Манолова. Повечето от тях няма да гласуват, а много малка част от гласоподавателите на Демократична България и Борис Бонев ще подкрепят Фандъкова. Но ще видим какво ще стане на практика, защото едно са заявленията, а друго реалните стъпки. Да не забравяме, че Демократична България има поне десет завързани балотажа в София за районни кметове. И тук също е въпрос на договорки. Избирателите на БСП може да решат изхода от тези балотажи. И това също е нетрадиционно – да накараш социалисти да гласуват за ДБ. Няма да е лесно, но това е въпрос и на някакъв политически инстинкт. Гласоподавателите на БСП са политически ориентирани и знаят, какво да направят. Така или иначе те ще отидат да гласуват на балотажа за кмет на София и не е чудно да пуснат бюлетина и в подкрепа на кандидатите на десницата. Сигурно има някакви разговори. Открито няма как да стане, но се намеква за това.

Има балотажи с много голяма разлика между първия и втория. На много места ГЕРБ може да загуби – в Благоевград им е писнало от Камбитов, в Русе може да загуби, в Перник също е натопорчено положението. В Пловдив всичко бе на кантар за втория и третия. Във Варна е много голяма разликата, избират си го Портних макар активността да е много малка. Проф. Клисарова е много интелигентен човек, но не може да се впише в този политическия образ на мажоритарен кандидат.

Това,което се случи в Доспат, е наистина уникално – кметът от ГЕРБ и 100% съветници от ГЕРБ. Невероятно! Този, който е купувал, малко акъл ако имаше, поне един – двама щеше да са от други партии. От кумува срама поне. Крайно неудобно е.

Източник frognews.bg

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *