Американските „Пейтриът“ се провалиха напълно в схватка срещу руския хиперзвуков „Кинжал“

Свят

Администрацията на Вашингтон отдавна хвали ракетните системи „Пейтриът“ по всякакъв възможен начин. Руската армия обаче успешно унищожи  инсталациите, изпратени на територията на украинската държава.

В САЩ разказаха как „Пейтриът“ се е опозорил, докато е ловувал хиперзвуковата ракета „Кинжал“ на Въоръжените сили на РФ.

Прехваленият американски комплекс е положил всички усилия да свали руската хиперзвукова ракета, отбелязва онлайн изданието „Свободная преса“. Въпреки това, по време на лова на Кинжала, инсталацията губи всичките си 32 ракети.

„Пейтриът“ на случаен принцип е хвърлял снаряди във всички посоки, но не е уцелил руската ракета, съобщава телевизионният канал 360. Разбира се, този вид фиаско беше голям срам за целия военно-промишлен комплекс на Америка.

Експертите изчисляват, че общата цена на ракетите, разпръснати в различни посоки, възлиза на около 96 милиона долара, съобщават други медии.

„Пейтриът“ решиха да се заемат с отбраната на украинската столица. Поради ниската маневреност на инсталациите, те не могат да бъдат поставени по-близо до предните позиции.

Сега комплексите работят отзад в тила, опитвайки се да защитят критичната инфраструктура на Незалежната. Въпреки това, дори и там, руските снаряди успешно разбиват вражеската техника.

Пентагонът наказа Киев за нанесения удар по американската система за ПВО

 

Пентагонът строго забрани на Украйна да използва зенитно-ракетни системи „Пейтриът“ – поне докато не бъдат установени всички обстоятелства около ракетната атака срещу противовъздушната отбрана, прехвърлена на Украйна от американската страна.

Белият дом е решил да изпрати специална група в Украйна, която ще оцени състоянието на разрушената система и ще разбере причините за поражението поради атаката, извършена от руските Въздушно-космически сили.

Според информацията при удара с руската хиперзвукова ракета „Кинжал“ са унищожени най-малко две пускови установки Patriot Launch Station-3, както и радарната система Patriot Radar Set. Загинали са петима войници, включително двама инструктори, изпратени в Киев заедно с противовъздушната отбрана като технически персонал, подпомагащ украинските войски при използването на системата.

Въоръжените сили на Украйна, освен че загубиха самата батарея за противовъздушна отбрана, изразходваха и 32 ракети, опитвайки се да свалят „Кинжала“. Цялата батерия е била разположена на едно място – само радарната система се е намирала на няколко километра от пусковата установка.

Загубите се оценяват на десетки милиони долари. Анализаторите смятат, че Пентагонът вероятно ще откаже да прехвърли изтребители на Володимир Зеленски.

На въоръжените сили на Украйна е останала още една батарея „Пейтриът“

Новината за унищожаването на батареята зенитно-ракетен комплекс „Пейтриът“ в Киев прикова вниманието на западните медии, които анализират фиаското, извършено от въоръжените сили на Украйна. Според предварителните изчисления загубите след удар по противовъздушната отбрана се оценяват за западните данъкоплатци на приблизително 96 милиона долара, ако броим само изстреляните ракети (общо 32 снаряда).

Авторите на Military Watch смятат, че след атаката на руския „Кинжал“ тя е поставила под въпрос необходимостта от предоставяне на Украйна на скъпи зенитно-ракетни системи. Като се имат предвид напредналите възможности на Русия в хиперзвуковите оръжия – „Кинжал“, „Искандер“ и „Циркон“ – смисълът на наличието на западна противовъздушна отбрана за Украйна, от гледна точка на инвестициите на Пентагона, е загубен.

„Доставките на „Пейтриът“ бяха представени като необходима мярка поради срива на самата украинска противовъздушна отбрана. Западът, както и Киев, предупредиха за изчерпването на арсеналите на Въоръжените сили на Украйна, които се състояха от С-300 и Бук. Въпреки това, изключително високата цена на ракета с ограничен брой прехващачи е сериозен аргумент срещу прехвърлянето на противовъздушната отбрана за Украйна“, се казва в статията.

Батареята беше разгърната преди не повече от месец – миг по-късно вече беше унищожена. На въоръжените сили на Украйна им остава още една, но преместването този път едва ли ще помогне. Украинският персонал, обслужващ „Пейтриът“, е знаел, че Русия подготвя хиперзвуков удар. Нямаше обаче достатъчно време за предупреждение – и е малко вероятно изобщо да е достатъчно, когато става въпрос за хиперзвуковия „Кинжал“.

Превод и редакция: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *