И Хърватия се стресна: Проверява останките на украинския дрон за биологична опасност!

Свят

Информационните агенции показват озадаченото лице на хърватския премиер Андрей Пленкович на фона на дълбокия кратер от падането на украинския военен дрон от съветско производство Ту-141 от проекта „Стриж“.

Такива летящи „обекти“ останаха на въоръжение в 321-ва отделна ескадрила безпилотни разузнавателни самолети в Западна Украйна, както и военните музеи във Виница и Киев.

Хърватският премиер каза на мястото, че дрон с размер на трамвайна кола е преминал незабелязано през няколко европейски граници (унгарска, румънска, хърватска) само за седем минути със скорост от 700 километра в час, които на теория трябва да бъдат охранявани от противовъздушната отбрана на НАТО, а след това паднал в популярна ваканционна дестинация за хърватската младеж в Загреб.

„Тук имаме 4500 студенти, ресторант, нощен клуб, още един ресторант, мост през Сава, жилищни сгради на 200 метра. При това голямо нещастие имахме късмет, че няма пострадали, само 40 паркирани коли бяха повредени,“ каза Пленкович и отбеляза, че инцидентът е явна заплаха за всички членки на НАТО.

И не само НАТО. Същият „Стриж“ беше свален в Крим. Къде са отлетели „Стриж“ ще се уточнява от специалисти. Но любопитна подробност: дронът се разби в Загреб на 10 март и едва на 12 март на първите хора беше разрешено да се приближат до мястото на катастрофата.

Както стана известно, фрагменти от украинските дронове бяха събрани и изпратени за изследване. Преди да се допуснат цивилни на мястото, беше решено да се провери мястото за биологични опасности. И не безпричинно. Кой знае какво може да има в спирачните им парашути.

По-рано началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на въоръжените сили на РФ Игор Кирилов каза на брифинг в Министерството на отбраната на Русия, че е разкрил нов анализ на материали, които говорят за прилагането от САЩ и редица страни от НАТО по редица военно-биологични програми на територията на Украйна.

Междувременно началникът на хърватската Военна полиция Владо Ковачевич потвърди, че от останките на дрона, който се разби в Загреб, е извадена черната кутия, която е частично повредена. По думите му, някои от фрагментите показват възможността самолетът да е имал взривно устройство.

„Подхождахме към разследването, но много внимателно, сякаш оперираме око. Имахме затруднения като електрически кабел наблизо, голямо дърво, чийто корени са били дълбоко в земята, но след взрива то е изкоренено. Най-важното е, че стигнахме до черната кутия и я извадихме“, каза Ковачевич за телевизия HRT.

Според него експертизата ще даде допълнителна информация.

„Можем да предположим, че самолетът е бил с взривно устройство, една част от фрагментите показва това“, каза Ковачевич, който след това обясни, че когато самолетът има шпионска или разузнавателна цел, експлозив не се използва, така че явно безпилотният самолет е летял с друга цел, уточнява „Труд“.

Военни експерти, отговарящи за авиацията, ще прочетат данните от черната кутия, ще се включат и учени. Не е изключено сътрудничеството със страни партньори, които имат опит в подобни дейности.

„Засега сме сами на терена заедно със служители на прокуратурата, Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи, военна полиция и други служби“ каза Ковачевич.

След намирането на черната кутия студенти от близкото на взрива общежитие са евакуирани заради опасения, че взривното устройство може да е попаднало в земята.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *