Анализатор: Без да искат, двамата канадци нанесоха страшен удар по Запада!

България отблизо

„Удържащата рамка на демократичните процеси е силно разклатена и това създава опасност за България. Малко вероятно е сега и аз дори не вярвам да се възпроизведе консенсус и работещ парламент след предстоящите избори, а най-страдащи ще са най-уязвимите хора в обществото, тези които са зависими от функционирането на институциите“, заяви доц. Харалан Александров.

Той определи ролята на президента Румен Радев като опитваща се да върне нормализацията в политическия процес. „Тревогата за функционирането на политическия процес е сякаш водеща за служебното правителство, сякаш спасяването на бедстващите е приоритет за тях“, каза социалният антрополог.

Доц. Александров заяви, че провалът на последното управление, начело с „Продължаваме промяната“ (ПП), което се провъзгласи за либерално, западно и много проамериканско, направи огромна услуга на неговите врагове, ако приемем, че те са врагове.

„Най-силният пазарен агент, най-силният рекламист на „Възраждане“ е Кирил Петков. Той носи всички характеристики на лошите и провалени черти на западната глобалистична цивилизация: плиткост, липса на задълбоченост, липса на уважение към местния контекст, склонност да се отнася в някакви фантазни светове, тежко нарцистична фиксация в себе си, драматични конфликти и много скрита агресия“, подчерта социалният антрополог.

Той смята, че тепърва трябва да разберем откъде идва тоталитарният нагон и желанието да изпращаш хора в затвора.

Това е голям дефект на тази класа, на която възлагахме толкова много надежди. Високообразованите хора, които дойдоха и трябваше да покажат най-доброто. Те дойдоха и показаха най-лошото на глобализацията и на българската фамилна традиция – назначиха всички роднини и приятели, след което започнаха от позицията на морално превъзходство да ни обясняват как трябва да живеем.

Това е абсолютно предсказуема катастрофа и доказателство за тезите на руската пропаганда, която си има силни говорители в България, че западният елит е компрадорски, че е експлоататорски, че е дошъл да ни ограби – първо е дошъл да превземе умовете и после да колонизира ресурсите“, заяви доц. Харалан Александров и добави: случилото се е толкова зашеметяващо, че човек започва да си мисли, че е конспирация.

Той подчерта, че през последните години цивилизационният ни избор никога не е понасял толкова тежък удар.

„Никога не съм виждал толкова нормални хора, които не са стъпвали в Русия, които започват да говорят, че Русия на Путин е алтернатива на западната либерална демокрация. Това стана възможно заради това скандално, некомпетентно, безобразно и аморално управление, което беше етикирано и опаковано като най-доброто от Запада. Това е драмата, с която ще живеем още известно време“, заяви социалният антрополог.

Градската либерална общност – има много силно несъответствие между обективен социален статус и преживяване за такъв.

Те живеят с версия за себе си, която е доста различна от това, което виждаме отвън. Те се смятат, колкото и странно да звучи, за лузъри, макар че обективно, ако се погледнат доходите и социалното им положение, са по-скоро спечелилите от прехода. Това е така, защото имат версия за себе си, че по силата на своето по-добро образование и отвореност към Запада, заради своята начетеност и страстна посветеност на идеологията и ценностите на западната демокрация на тях им е дадено от Бог да бъдат на власт, да управляват и да водят недоразвитата местна общност към светло бъдеще“, заяви социалният антрополог.

По думите му тази нагласа, особено в радикалната ѝ версия, започва да изглежда доста троцкистки, доста болшевишки.

Толкова сме убедени в нашата правота, че ако не искате с добро, ще ви подкараме с лошо. Тук се отключва този изумителен за хора с либерални претенции тоталитарен нагон. Тази стръвна омраза към политическите им противници, абсолютната невъзможност да видят света в сложни категории, тежката редукция до добро и лошо, черно и бяло, мафия и борци срещу нея. Влизането в ролята на някаква секта, която проповядва своята окончателна истина“, добави доц. Александров.

Той посочи, че има и такива, които не са изпаднали в този нездрав уклон и сега реалността започва да ги връща по мъчителен начин в депресивна позиция.

Белята стана, те се увлякоха заслепени от омразата си към ГЕРБ и Бойко Борисов, и към ДПС допуснаха да бъдат подведени и да станат съучастници в това безобразие и предстои да платят политическа цена.

Много грешки можеш да правиш, но една грешка не можеш: не можеш да не знаеш кой ти е приятел и кой ти е враг. Ако предадеш приятелите си и се съюзиш с враговете си, ти плащаш цена и това се случва в момента. С голям ентусиазъм се включиха в тези разрушителни процеси, които съвсем очевидно обслужват най-големите им врагове, а именно имперските интереси на Русия.

Те докараха България до разпад и перманентен конфликт. Разумните външни наблюдатели го забелязаха и се чудят как да вразумят местните, които много дълго време подкрепяха, хрантутеха, финансираха и пращаха по обучение“, заяви доц. Харалан Александров.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *