Асен Василев: Ситуацията в Украйна става критична, ще продължим да я подкрепяме

България отблизо

Ситуацията в Украйна става критична, поради което ЕС трябва да действа бързо. От самото начало България силно подкрепя и ще продължи да подкрепя Украйна.

Това заяви министърът на финансите Асен Василев. Той участва в първото за годината редовно заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се състоя в Брюксел, предаде Нова тв.

Василев изрази съжаление, че през декември 2023 г. не беше постигнато споразумение по Механизма за Украйна, както и надежда, че това ще стане в началото на февруари. Според министъра ЕС не може да си позволи подкрепата за Украйна да се обвързва с вътрешни или други проблеми на Съюза.

В заключение, министърът призова за ускоряване на работата по намирането на решения за използване на приходите от замразените и обездвижени руски активи. Всички решения, свързани с използването на тези активи, трябва да бъдат в строго съответствие с международното право.

В Брюксел Европейската комисия представи актуална информация относно икономическата и бюджетна ситуация в Украйна. Министрите обсъдиха финансовата подкрепа на ЕС за Украйна и напредъка в работата по използването на замразените и обездвижени руски активи.

Министрите предоставиха насоки за по-нататъшна работа с оглед срещата на финансовите министри и управителите на централните банки от Г-20, която ще се проведе на 26-29 февруари 2024 г., в Сао Пауло, Бразилия. Съветът упълномощи Икономическия и финансов комитет да финализира мандата на ЕС за тази среща.

loading...

Tagged

2 thoughts on “Асен Василев: Ситуацията в Украйна става критична, ще продължим да я подкрепяме

  1. По-добре не подкрепяйте Украйна да харчите парите на бъпгарите. Фашизма загина във ВСВ и сега ще отиде на боклука на историята. Мислете за себе си.

  2. Ще продължите да подкрепяте неофашистите , защото или толкова ви е акъла или сте като тях!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *