Бащата на валутния борд: Еврозоната ще убие България! Задкулисните действия са типични за Европейския съюз!

България отблизо

Създаването на еврото е грешка и България не трябва да се присъединява към  тази валута, която не се знае докога ще съществува.

Това заяви пред БНР бащата на валутния борд у нас професор Стив Ханке.

Той остро разкритикува законовите промени, предложени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

С тях в закона се записва, че след присъединяването на страната ни към валутния механизъм, който предхожда еврозоната, фиксираният курс на лева към еврото може да бъде променен.

По думи на Стив Ханке, това фактически ще ликвидира валутния борд у нас. И ще постави страната в голяма опасност. Понеже тогава вече няма да има финансов стабилизатор, който да държи здраво българската икономика и банковата система на държавата.

А това ще е убийствено за хората в България, както и за цялата държава, бе категоричен бащата на валутния борд.

Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което напълно не разбират, категоричен бе той.

Ханке поясни, че става въпрос за финансовите и икономическите аргументи, които стоят зад борда. Явно не осъзнават, колко е опасно да си играят с валутния курс и изобщо да повдигат този въпрос, заключи той.

Според него, е възможно да има „тайно споразумение“, с което пред България да се поставят „дискриминационни условия“ за присъединяването към еврозоната.

Тайните споразумения са типични за Европейския съюз и аз изобщо не изключвам да има някое, при което просто на България се поставят допълнителни условия и от нея се изискват промени, които могат да изправят страната пред пропаст, анализира Ханке.

Той предупреди, че не трябва да се допуска промяна на валутния курс на страната ни и отново подчерта, че не подкрепя идеята България да въведе еврото.

По неговите думи, не е необходимо левът да бъде заменен при фиксиран курс с еврото, тъй като чрез борда България практически се ползва от позитивите на еврозоната, съобщава news.bg.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *