Безобразие: Американска медия иска забрана на стихотворението „Аз съм българче“1

България отблизо

Искат забрана на стихотворението на народния поет Иван Вазов „Аз съм българче“. Пречело на интеграцията на мигрантите!

 

Българската редакция на „Свободна Европа“ публикува анализ на мерките, които са необходими да се предприемат, за да се интегрират имигрантите в България.

Една от тях е промяна на образователната ни система, така че тя да е не само за „етническите българи“, но и за имигрантите, идващи у нас. „Свободна Европа“ твърди, че в България имало „ксенофобски фон“. И че страната ни приема „собствените си малцинства като чужди“.

За да се промени това, трябвало не само законодателни промени, но и промяна на образователната система. Това предлага българският клон на американската медия.

Според анализа стихотворението „Аз съм българче“ пречи за интеграцията на децата на имигрантите у нас.

Ето точен цитат на написаното:

“Интеграцията не може да се осъществи без нагласа за приемане на другия. А това е трудно в страна, която приема като чужди дори собствените си етнически малцинства. За да е възможна интеграцията, много сфери трябва да се променят, включително образователната система. Защото тя е скроена единствено по мярата на етническите българи.

Няма как децата на 100 000 имигранти да се почувстват пълноценна част от българското общество, ако са длъжни да учат „Аз съм българче“. Без на образователната система да ѝ хрумва, че и те биха могли да научат българските деца на нещо и да обогатят живота им.”

Т.е. стихотворението „Аз съм българче“ на Иван Вазов, изучавано в училищата, пречи на интеграцията на децата на мигрантите. И те не могат да се почувстват пълноценна част от българското общество.

За което е виновна българската образователна система. И тя трябва да се промени, за да не е само за „етническите българи“. Това е позицията на българската редакция на американската „Свободна Европа“.

Ето какво пише още в анализа по темата:

„Дори на държавите с утвърдени миграционни традиции е трудно да уцелват мярата между интегрирането на чужденците в местното общество и неговите норми. Затова е нужно зачитане на  културата на мигрантите, както и уважение към личността им.

Още повече, че една личност невинаги се идентифицира с клишетата за културата, от която произлиза. Не всички българи например искат да бъдат асоциирани с народни танци, шопска салата и ракия.

Тогава нека попитаме господа българо-американските журналисти кои са те, че да ни учат на култура и толерантност? Живеем на кръстопът. В България живеят хора от различни народности.  Ние сме една от най-толерантните нации в света. Стига да не се опитват да ни превръщат не в българи, а в нещо друго, което на тях им харесва.

Нека попитаме още тези слуги на Запада кои са те, че да бърникат с мръсни ръце в нашите исконни традиции?

Кои са те да ни разправят ще приемаме ли или няма да приемаме мигранти?

И не им ли се струва, че ако евентуалните мигранти искат да се интегрират в българското общество, то те задължително трябва да научат българските традиции, българската култура и литература, българската история, българските обичаи, българския език?

Иначе излиза, че не мигрантите трябва да се интегрират в България, а България да се интегрира към мигрантите!

Това господа американски списователи е безобразно мислене. Безобразно поведение. И безобразни опити за унищожаване на българската култура, традиции, история и на българската идентичност.

Не сте познали! Няма да стане!

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *