Безпрецедентна намеса: Франция внася предложение в българското НС за отмяна на ветото за Македония!

България отблизо

Очаква се в рамките на деня официално да бъде изпратено до българското правителство и НС френското предложение за решение за наложеното от България вето на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

 

Това съобщи БНР, след като посланикът на Франция у нас Флоранс Робин се срещна с депутати от Групата за приятелство с Франция в българския парламент.

Срещата се е провела в зала „Запад“ на парламента и не е била официално обявена. В нея са участвали и представители на опозицията.

По предварителна неофициална информация предложението на Франция ще бъде изпратено и до всички държави членки на ЕС. Неофициално то предвижда премахване на ветото, като ЕС ще стане гарант за това, че Скопие ще изпълни условията на България.

В сряда Министерският съвет прие решение всички предложения по казуса РСМ да бъдат изпращани за одобрение в Народното събрание – в комисията по външна политика. Това провокира съмнение и обвинение от страна на опозицията, че с него се прескача Външното ни министерство, което е водещо във външната политика.

Самият премиер Кирил Петков обяви, че казуса с РСМ и оттеглянето на „Има такъв народ“ от властта всъщност е отвличане на вниманието, докато се въртят схеми с бюджета на МРРБ.

Външният министър в оставка Теодора Генчовска заяви пред депутатите, че Петков е обещал еврокомисаря по разширяването Оливър Вархей да вдигне ветото за Северна Македония. Това е станало по време на срещата му още на 17 февруари, потвърди Генчовска. Премиерът не е коментирал категорично темата, но винаги подчертава, че се придържа към решението на НС, рамковата ни позиция и тази на КСНС.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *