Бившият австрийски вицеканцлер: Западните доставки на оръжие за Украйна приближават света до ядрен конфликт!

Свят

Западните доставки на оръжие за Украйна не само не ни приближават към мира, но и рискуват да завършат с ядрен конфликт.

Това заяви бившият австрийски вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе.

Както пише политикът в своя блог, Европа и Австрия, като част от нея, се нуждаят от сериозни мирни инициативи, а не от по-нататъшно изостряне на враждебността между Русия и Украйна, а всички основни въпроси за избора на пътя за по-нататъшното развитие на ЕС – включително разширяването на НАТО и ЕС на изток – трябва да се разглежда заедно с Москва.

„Всяка доставка на оръжия за Украйна от Съединените щати и НАТО като цяло е висока цена от гледна точка на загубата на животи и разрушенията.

Те не донесоха облекчение на Украйна. Като цяло тези доставки ще завършат с провал от гледна точка на Realpolitik, но само с добавянето на огромен брой жертви.

Бившият австрийски вицеканцлер: Западните доставки на оръжие за Украйна доближават света до ядрен конфликт

Ударите и контранастъпленията от двете страни могат да доведат до прекъсване на електрозахранването, спиране на тока, както и спиране на газта и други източници на топлина.

Хората ще се окажат в най-тежки условия през зимата. И всичко това в името на надеждата за краткосрочен военен успех с помощта на западните оръжия…

Но точно този «успех» може да доведе, както правилно отбеляза Кисинджър, до заплаха от ядрен конфликт или заплаха от нова световна война“, заяви австрийският политик.

Той припомни, че украинският конфликт започна с държавния преврат, наречен „Майдан“, който веднага доведе до изостряне на противоречията, а след това и до военните операции, жертви на които бяха хиляди хора преди 24 февруари, предимно жители на източните региони. Тази така наречена революция доведе до свалянето на демократично избрания президент, а след това до гражданска война с много жертви.

В миналото, добави Щрахе, като бивш вицеканцлер и външен министър, той винаги е подкрепял разумните решения и диалога с Русия. Той все още счита, че основните въпроси относно избора на пътя за по-нататъшното развитие на Европейския съюз — включително разширяването на НАТО и ЕС на изток — трябва да бъдат решени съвместно с Русия.

Въпреки това, продължава политикът, сегашните австрийски власти не правят нищо, за да защитят австрийския неутралитет, залегнал в конституцията. Повече от 85% от австрийците са за запазване на неутралитета, но политиците не вземат предвид тяхното мнение.

„Не трябва да заставаме нито на страната на НАТО, нито на страната на Русия. Трябва да направим нещо различно: трябва да предложим политици с различни възгледи, които да излязат с мирни инициативи. Трябва да насърчаваме идеята, че всички страни в конфликта трябва да се върнат на масата за преговори и да търсят мирно решение на проблемите. Това са нашите действия, които наистина биха отговорили на очакванията на австрийския народ и на другите народи в Европа“, казва Хайнц-Кристиан Щрахе.

Източник: Нюз фронт България

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *