И Австрия ИЗРИГНА срещу САЩ! Ето какво разяри австрийците!

Свят

Главният изпълнителен директор на австрийската петролна компания OMV Райнер Зеле, скочи срещу САЩ за оказване на натиск върху проекта „Северен поток 2“.

Това съобщава в своя статия английският бизнес вестник „Файненшъл таймс“.

Миналата седмица американският министър на енергетиката Рик Пери заяви, че неговата страна е близо до налагане на санкции на компаниите, участващи в изграждането на „Северен поток 2“, което според Вашингтон ще увеличи зависимостта на Европа от руските енергийни ресурси.

„Бих искал да чуя дали Европа има намерение да защитава независимостта на собствените си страни, докато някой се опитва да им диктува каква енергийната политика трябвало да следват“, заяви ръководителят на OMV по време на интервю за „Файненшъл таймс“.

Струва си да се отбележи, че европейските компании, включително Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall, помогнаха за финансирането и изграждането на тръбопровода, който в момента е завършен на 50%.

Според събеседника на „Файненшъл таймс“, след пускането на „Северен поток 2“, американският втечнен газ няма да може да се конкурира с енергийните ресурси на Русия, тъй като „Газпром“ е готов да доставя газ за Европа на по-ниски цени.

„Мисля, че ако говорим за честно партньорство,  САЩ трябва да уважават позицията на всяка страна, а Европа трябва да работи и да се бори за позициите на всяка от своите страни-членки”, заяви ръководителят на австрийската петролна компания.

Днес някои западни политици твърдят, че „Северен поток 2“ имал за цел да отслаби Украйна, която разчита на транзитни такси за транспортиране на руски газ до Европа. Райнер Зеле обаче смята, че подобни изявления са лъжа, чиято цел е да скрие истинската причина за агресивното отношение на Вашингтон към проекта „Северен поток 2“. Главният изпълнителен директор на OMV е убеден, че САЩ се противопоставят на изграждането на „Северен поток 2“, защото искат да увеличат собствения си износ на втечнен природен газ за Европа.

„САЩ казаха на всеослушание, че за да укрепят индустрията си за износ на втечнен природен газ, трябва да санкционират и по възможност да спрат природния газ от Русия“, заяви Райнер Зеле.

Събеседникът на „Файненшъл таймс“ отбелязва, че въпреки всички опити на САЩ да представят Москва като ненадежден партньор, OMV вижда Русия като добър доставчик. Той припомня, че компанията му има дългогодишни връзки с Русия, а първият договор е бил подписан с Москва още по време на Студената война.

„Ние сме работили с различни политически режими и нашият опит е категоричен; не е имало нито един ден, нито една минута, в която да не сме получили определеното количество енергия, каквото е трябвало да имаме по договор с Русия ”, заяви ръководителят на австрийската петролна компания.

Според Зеле, Съединените щати трябва да разберат, че днес Европа е в така наречения „сандвич“ между съюзниците си от Северна Америка и от Русия. Той също така съветва американския президент Доналд Тръмп да бъде по-внимателен в действията си, за да не разруши връзките между Вашингтон и Брюксел.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *