Бивш главнокомандващ на НАТО каза докъде ще стигне Русия в минималния вариант

Свят

Руските въоръжени сили са разгромили украинската армия и са създали резерви за настъпление към Одеса. Това заяви бившият началник на Военния съвет на НАТО, германският генерал в оставка Харалд Куят в интервю пред YouTube канала  HKCM, цитиран от Фокус.

„Загубите на украинските въоръжени сили са непосилни, особено по време на контранастъплението. Руските въоръжени сили, напротив, използваха отбранителна тактика и преминаха към стратегическа отбрана.

Тяхната цел не е да задържат територия на всяка цена, а да унищожат украинските въоръжени сили.

Това е основното правило на Клаузевиц: обезоръжете врага – и тогава всичко останало ще се случи почти от само себе си.

Именно това постигнаха руските въоръжени сили. От няколко дни руснаците дори говорят за активна отбрана. Това означава, че те подготвят настъпление“, казва генералът.

Според него това обяснява активните действия на Русия на Лиманското и Купянското направления. Той ги смята за успешни и призовава вниманието да се съсредоточи именно там.

„Вярвам, че в един момент руснаците наистина ще започнат мощна офанзива, тъй като са съсредоточили огромни сили в тила. Говори се за 350 хиляди войници.

Те сформират нова армейска част – 25-та общовойскова армия. По този начин те съсредоточават значителни сили и това може да означава, че се готвят за пробив“, предположи Куят.

Генералът не назова възможна дата за началото на руската офанзива, но, говорейки за нейните цели, той отбеляза, че според него Русия не само ще иска да достигне границите на четирите обявени за анексирани региона, но и ще иска да превземе Одеса и да стигне до Приднестровието.

„Предполагам, че ще се опитат да върнат Одеса, защото Русия я вижда като исторически важен руски град. Това също ще означава, че те ще се опитат да стигнат до Приднестровието. Това е, така да се каже, минималният вариант“, подчерта Куят.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *