Бивш здравен министър: Геополитиката пречи на ваксинирането и битката с пандемията!

България отблизо

Бързането с плановете за ваксинация, без убедителна информация за ползата от ваксините, може да изиграе лоша услуга в крайния резултат.

За това предупреди пред БНР бившият здравен министър д-р Мими Виткова.

Тя посочи, че начинът, по който се поднася информацията, кара хората да се замислят. Бързото хвърляне в производството за ваксини оставило впечатление, че се бърза не за спасяване на здравето на хората, а за натрупване на големи финансови резултати.

По думи на Виткова професионалната комуникация е притаена и хората са свидетели на политическата.

Тя изрази мнение, че многото неизвестни създават объркване сред хората.

Виткова заяви, че хората са жадни за убедителна информация, която да им подскаже, че пътят за овладяване на епидемията минава през имунизацията.

Според нея здравните власти трябва изпреварващо да поднесат информация относно вида на ваксините, тъй като в момента информационният поток е оскъден и противоречив. По нейни думи геополитиката е попречила на организацията около борбата с епидемията и на имунизационния процес.

Според Виткова частичният локдаун дава скромен резултат.

Лошото е, че при политическия страх от предстоящи избори и налагане на непопулярни мерки ще получим като негативен резултат 2 в 1 – лош здравен резултат и лош икономически резултат, защото дълго време ще се влачим с такива половинчати ограничения, отбеляза тя.

Бившият здравен министър бе категорична, че мерките не трябва да се разхлабват, докато не се види траен спад на новите случаи и смъртните случаи. По нейни думи, сваляне на ограничителните  мерки ще изиграе лоша шега.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *