„Бизнес инсайдър“: Френски изтребители „Мираж“ ще се появят в Украйна, но…

Свят

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че страната му ще предостави на Украйна бойни самолети Mirage. Той също така добави, че Киев има много малко пилоти, които могат бързо да се научат да управляват и поддържат такава сложна система като френския изтребител, пише Business Insider, цитиран от „Фокус“.

Според изданието Mirage 2000-5, подобно на американския си аналог F-16, е добър изтребител от четвърто поколение, който ще разшири възможностите на украинската авиация. Но нито един от тези самолети не е най-добрият вариант за Киев предвид настоящите бойни условия.

Тип 2000-5, който Франция обеща на Украйна, излетя за първи път през 1990 г. и е оборудван с модернизирана радарна система в сравнение с предишните версии. Изтребителят може да носи ракети, както и бомби с лазерно насочване.

Но ефективността на Mirage 2000-5 поражда сериозни съмнения. На първо място, защото неговата ракета въздух-въздух MICA има много по-малък обсег от вариантите на AIM-120 AMRAAM, които Киев може да използва на F-16, казва Джъстин Бронк, експерт от Британския кралски институт за отбранителни изследвания пред Business Insider.

Освен това Украйна има много малко пилоти, които могат бързо да се научат да управляват и поддържат такава сложна система като изтребител. подчерта Бронк.

Освен това дори AMRAAM вече е „незадоволително“ средство за борба с руските „въздушни заплахи“ в близост до фронтовата линия. В края на краищата мощните наземни ракетни системи на Москва принуждават украинските изтребители да летят на сравнително ниски височини, което ограничава ефективността на техните ракети, отбелязва анализаторът.

Източник Блиц

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *