Путин отряза Макрон, той се жалва, че му отказали хуманитарен коридор!

Свят

Френският президент Еманюел Макрон спомена за неблагодарната роля на водене на диалог с руския президент и за цинизма, с който той се сблъсквал при всяка дискусия с руския си колега. Макрон разказа също така, че е получил изричен отказ  на предложение за хуманитарна операция в Мариупол, предаде Франс прес. 

„Тази роля на водене на диалог с руския президент е неблагодарна, аз прекарах часове в дискусии. Цинизмът присъстваше във всяка дискусия, това не беше приятна задача, но това беше мое задължение“, заяви Макрон в отговор на въпроси на читателите на френското издание „Паризиен“.

Той допълни, че не очаква пробив в руско-украинския конфликт преди средата на май, като същевременно подчерта, че диалогът  е бил полезен, за да се подготви мирът утре. Макрон добави, че Франция е готова да стане гарант при изграждането на мира в Украйна след прекратяването на огъня там

Макрон заяви също така, че руските власти избират хората, които излизат от Мариупол, за да ги отведат в Русия. „Това следователно не е хуманитарна операция. Франция предложи коридор заедно с международния Червен кръст. Русия отказа. Това я изолира в дипломатически план“, каза той. Според него, когато Франция предлага хуманитарна операция в Мариупол и има изричен отказ от руския президент, то поне нещата са ясни, предаде БТА.

Макрон обвини също така полския премиер Матеуш Моравецки, разкритикувал го, че води диалог с Путин,  че е антисемитист от крайната десница, забранил ЛГБТ общността.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *