Бойко Борисов на два разпита едновременно утре заради Барселонагейт

България отблизо

Бойко Борисов трябва да се яви утре на две различни места по едно и също време, след като бе призован за даване на обяснение пред прокурори, наблюдаващи различни разследвания. За “техническата грешка”, която най-вероятно вече е поправена, съобщи самият Борисов в понеделник следобед, малко след изявлението на главния прокурор Иван Гешев.

“В бързината ми изпратили две призовки. В бързината – по едно и също време на две различни места, в един и същи ден. Какво ще кажат като не отида на едното? “Не се яви” и ще ме арестуват”, каза Борисов, но не уточни от кои органи е призован и по какви теми.

Също в понеделник от Софийска градска прокуратура разпространиха две съобщения, свързани с името на Борисов. В първото се сочеше, че делото “Барселонагейт” не е “на трупчета”, по него се работи и се правят преводи на множество документи от чужбина. Във второто се цитираха новопостъпили сигнали, един от които е от гражданско сдружение и уличава за корупция и злоупотреба с власт Б. Б. – лидер на политическа партия, бившия министър Мирослав Найденов и други лица.

Пак утре прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Трябва ли той да бъде наказан за това, че в нарушение на Конституцията е записал разговора си с члена на ВСС Йордан Стоев без негово знание. Това са двете точки от дневния ред на насроченото за утре заседание на Пленума на ВСС.

На него е поканен за изслушване заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, автор на сигнала за записания разговор, както и членовете на ръководството на прокуратурата, присъставали на съвещание в понеделник – 15 май, половин час преди Гешев да излезе пред медиите и да скъса демонстративно оставката си.

В сигнала на Сарафов са посочени имената на заместник-главните прокурори Даниела Машева, Десислава Пиронева, Красимира Филипова и Пламена Цветанова, на прокурорите от ВКП Ваня Стефанова и Сийка Милева, на ръководителя на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова и на Габриела Ненкова – началник на кабинета на главния прокурор.

Тази седмица самият Гешев пусна публично записа на 35-минутния разговор със Стоев като уточни, че не той е правил записа, а го е получил на флашка, пратена на негова колежка. От диалога става ясно, че Стоев се явява като посредник между главния прокурор и неназовани политици, които настояват за оставката му. Гешев се прави на изплашен от атентата на 1 май, иска гаранции за себе си и семейството си, говори, че желае да го преназначат за редови прокурор във Върховна административна прокуратура и т. н. Целта му била да заблуди противниците си, за да ги разобличи.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *