Бойко Рашков: Където се обърнем е блато, налага се да разчистим!

България отблизо

МВР е предприело всички организационни мерки, които да гарантират в много голяма степен, че ще проведем честни избори на 11 юли. Това каза вътрешният министър Бойко Рашков на отчета на служебното правителство за едномесечно управление.

Липсва оперативна чувствителност на някои наши служби към проблеми в нашата страна, посочи той и даде пример с незаконните трансплантации, които бяха обявени, като подчерта, че тези случаи са останали неизвестни за оперативните структури на МВР.

Където се е обърнем, е блато, налага се да поразчистим, подчерта вътрешният министър.

За голямо съжаление на едни от предходните избори – на 4 април, а и преди това, има констатирани случаи на купуване на вот. За това уродливо явление в нашия политически живот МВР няма вина, ако има отделни случаи, в които някои служители от министерството са се опитвали да съдействат на една или друга политическа партия, това са инцидентни случаи, каза Рашков. По думите му ведомството разполага с информация в тази насока и ще бъдат предприети мерки.

В МВР е създаден щаб, който се ръководи от главния секретар на министерството във връзка с изборите. По отношение на рокадите, той заяви, че са извършени „необходими промени“, а не чистка. Някои по тяхно желание бяха преназначени в други служби, обясни Рашков.

Икономическият министър Кирил Петков заяви, че дейностите в министерството са разделени на два вида – дейности по прозрачност и дейности по икономически растеж. Той посочи направеното по случая ББР с ограничаване на кредитите, които се дават, ситуацията с язовирите, които не са влезли в експлоатация, а за които са изхарчени пари.

Дал съм разпореждане всички завършени язовири да влязат в експлоатация и всеки договор с външен изпълнител да бъда предоставян към Комисията за прозрачност и контрол, обясни министърът.

Над 2.5 млрд. нови средства ще бъдат достъпни за малки и средни предприятия в партньорство с търговските банки, каза Петков.

По отношение на пандемията беше отчетено, че проблемите се дължат на лошо състояние на здравната система и недобро управление на кризата. Не заварихме утвърден общ план за диагностика и лечение на ковид, последни бяхме по ваксинация, заяви здравният министър Стойчо Кацаров. Скоро ще бъде публикуван такъв протокол. Министърът заяви и че се прави информационна кампания за ваксинирането, каквато липсвала.

Според него добрата новина е, че над 400 хил. възрастни са се ваксинирали за месец. Възложен е анализ на смъртността и на работата на медицинските служби, за да се разбере откъде идват лошите резултати, информира Кацаров.

Ковид не е отминал, рискът от нова вълна есента продължава да съществува, подчерта Кацаров. По думите му прави се корекция на мерките, като се следи ситуацията непрекъснато. Ваксини са осигурени за населението за следващите две години. По думите му очаква се скоро да влезем и в зелената зона на ЕС по заболеваемост.

Финансовият министър Асен Василев каза, че мерките, свързани с пандемията, са били бюджетирани до края на март и реално не е имало оставено финансиране за тях. По думите му общественият ресурс е бил харчен безконтролно, имало е системно несъбиране на данъци от НАП, като се вижда значително повишена събираемост за 30 дни.

Ще има серия от обществени обсъждания за актуализация на бюджета, като целта ни е да няма увеличение на дефицита. Възможно е това да стане чрез рязане на капиталови разходи, информира Василев.

Половината от държавния ресурс е бил харчен, вместо по закона за обществени поръчки и тръжни процедури, чрез вратичка за спешни и неотложни случаи. Това се е превърнало в порочна практика, добави той. Работи се по решение на МС, което силно да ограничи тази практика. През заобикаляне на ЗОП е установен голям теч за закупуване на горива за отопление, с който по 300 лева на тон са текли в някои джобове, каза още Василев.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *