Борисов извънредно: Предложи президентска република под контрол!

България отблизо
Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов ако не може да се състави редовно правителство, трябва да се удължи мандата на служебното правителство на президента Радев, което да остане като редовно и бъде контролирано от парламента. На практика той предложи президентска република. ”След като не можем да се разберем като политически партии, да оставим служебните министри и да ги задължим като парламент да работят – така Борисов коментира ситуацията след като Народното събрание отново не си избра председател.

„В изказването на президента Радев звучеше единствено желание да се приеме бюджет, за да може после служебното правителство да си харчи. Президентът Радев, когато има една такава тежка политическа конфронтация между партиите, може да се прояви като обединител, но сега той иска тези министри, да им гласуваме пари, да продължат месеци наред да харчат“, смята лидерът на ГЕРБ.

 

Парламентарната практика е първата политическа сила да има председател на НС, посочи още той. „Всеки който иска нещо различно – може би е нова мода, нещо нетрадиционно и затова днес имаме целия ден да го обсъждаме“.

По думите му обаче ротационният принцип не е удачен за нас.

 

„Аз бих обърнал внимание на речите. Да, земеделието е важно, но всички казват, че трябва да има правителство. Всчики партии казаха „само бюджет при редовно правителство“, защото се страхуват не от Борисов , а от МВФ. Той не само плаши, а вчера каза, че БВП на България е между 0 и 1%. Това означава обедняване, дефицит, това означава, че не можеш да направиш дефицит 3%, като вдигнеш прогнозата на хартия на 5 или 6%“.

 

ГЕРБ-СДС няма страх от „Възраждане“ – имаме ясно формулирани различия, но и ясно формулирани посоки, в които можем да работим заедно, каза още Борисов.

 

„Аз предлагам, като не можем да се разберем политическите партии, тези министри остават в кошарата, правим ротационни принципи за председатели, комисии, каквото искат и президентът Радев ги оставя и отива да си президентства. Тези, които сега са внесли бюджета, ние ще ги задържим като парламент да работят. Всички партии днес гласуваме шестия мандат да го занесат в президентството тези министри. Ние като го гласуваме, имаме правителство и си продължаваме по законите“.

Tagged

1 thought on “Борисов извънредно: Предложи президентска република под контрол!

  1. Умника от Банкя пак раздава акъл. Понеже не може да спази Конституцията и да състави работещо правителство, друг (в случая президента) да поеме отговорността да състави правителство, което той да контролира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *