Борисов: Към днешна дата правителство не е възможно. Вратата е отворена

България отблизо

Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно. Това изненадващо заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в послание пред новоизбраните си депутати, които свика в партийната централа. Посланието бе излъчено във Фейсбук, като медиите не бяха известени за него.

„Време е за лидери, време е за отговорност, а не да си спасиш партийката, стоейки в опозиция и да лаеш всеки ден от трибуната срещу тези, които се нагърбват да извадят страната от кризата. Не е честно и няма да стане. Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно“, отсече Борисов. И преповтори – коалиция на ГЕРБ с ДПС няма да има, а спекулацията за това идвала от страна на опонентите им от ППДБ.

В първия пленарен ден днес ГЕРБ предлагат Рая Назарян за председател на Народното събрание, като от гласуването за нея ще се види има ли шанс за разбирателство.

„От гласуването ще стане ясно дали изобщо ще продължим нататък да преговаряме. Въпреки огромната разлика с 11% имаме с един депутат по-малко – 68. С 68 от 240 с толкова безотговорна политическа класа е самоубийство за всеки един, който и да е. Ако искат – да го направим ритуално всички“, заяви бившият премиер.

Борисов се обърна към ППДБ – да не мислят, че отивайки на седми поред избори ще повишат резултата си. „Уплашени, отчаяни от резултатите си, много колеги искат да имат управление и ГЕРБ да поеме цялата отговорност за тяхното бездействие в последните 3 години“, отправи упрек към „добрите сили“ той.

Неочаквано критичен бе и към спряганите за партньори от ИТН. Които впрочем сами не отрекоха възможността да участват в правителство с премиер и министри от ГЕРБ.

„Да ни се дават 100 дни и после всички да се дръпнат – ние това го видяхме от ИТН, когато се дръпнаха от четворната коалиция, видяхме го и от други. Не виждам смисъл да си го причиним. А и се подразних от десетките анализатори, които твърдят, че всичко било договорено. Ние такива договорки извън преговорния екип не правим.“

По-рано през деня бе проведена среща между дамския преговорен екип на ГЕРБ и „Има такъв народ“. Апропо, преминала в „конструктивен дух“ по думите на Деница Сачева. След края й на въпрос на „Труд news“ от партията на Трифонов не отрекоха, че може да подкрепят кабинет на „споделената отговорност“ с премиер и ключови министри от ГЕРБ.

„Не сме говорили за министри. Между идеи и реализация има огромен път. Ние казахме, че трябва да е експертен кабинет и точка. Ако изобщо се стигне дотам“, отговори ни вторият човек в ИТН Тошко Йорданов.

А дали за партията на Трифонов е „червена линия“ премиерът да е от ГЕРБ, каквото условие постави Борисов? „Не сме говорили за тези неща. Разговорът беше простичък – те изложиха идеи и приоритети, ние ги изслушахме, казахме някои наши неща. Това е първи предварителен разговор, не говорихме за правителство“, уклончив бе на питането ни Йорданов и помоли медиите да не правят „генерални изводи“.

В програмите и приоритетите си ГЕРБ и ИТН са намерили сходства, но имали и известни различия, даде яснота още Сачева. И посочи – ГЕРБ оставят „вратата отворена“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *